Γ. Συνοδινός: Τα “φαντάσματα” του Ισλαμικού Κράτους

Υστερόγραφα Team
Posted on July 02, 2017, 10:37 am
3 secs

 

Γράφει ο Γιάννης Συνοδινός

 

Στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν τρείς δημοσιογράφοι, και   στη Ράκα της βόρειας Συρίας, τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και οι διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί, μας ενημερώνουν για τις επιτυχίες των υποστηριζόμενων από τους Αμερικανούς, μισθοφόρους και αντάρτες, Κούρδους, άλλους ΄Αραβες και επίλεκτες μονάδες ασφάλειας του Ιρακινού στρατού, στον πόλεμο εναντίον των «διεστραμμένων» φανατικών του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτές οι δύο πόλεις ήταν μέχρι πρότινος τα προπύργια του Χαλιφάτου, που πριν από περίπου τρία χρόνια είχε ανακηρύξει ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους αλ Μπαγκντάντι.

Αλλά ενώ παρακολουθούμε τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ των ξένων δημοσιογράφων, με τα κράνη και τους μεταλλικούς προστατευτικούς θώρακες τους, ενώ βλέπουμε τους «καλούς» μαχητές που υποστηρίζονται από τη Δύση, να πυροβολούν, να σκοτώνουν και να «κερδίζουν έδαφος», ενώ μας δείχνουν τις καταστροφές που έχουν κάνει οι «κακοί» Ισλαμιστές, σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ βλέπουμε σε δράση «σπουδαίους» άνδρες και γυναίκες ακροβολιστές, που σκοτώνουν από μακριά τους Ισλαμιστές, δεν βλέπουμε πουθενά, ούτε ένα πτώμα από αυτούς. Κερδίζουν έδαφος οι «καλοί», χάνουν έδαφος οι «κακοί». Αλλά που είναι οι τελευταίοι; Ούτε ένας αιχμάλωτος δεν έχει συλληφθεί; Είναι ποτέ δυνατό; Και που βρίσκεται ο «χαλίφης» Αλ Μπαγκντάντι με το πανάκριβο ρολόϊ στο χέρι όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ;

Στο Αφγανιστάν είδαμε την επιχείρηση εξόντωσης του Μπίν Λάντεν. Στη Λιβύη είδαμε τη δολοφονία του Καντάφι από τους πληρωμένους δολοφόνους και στο Ιράκ είδαμε τον Σαντάμ Χουσεϊν, αιχμάλωτο πολέμου, να παραδίδεται από τους Αμερικανούς στους πολιτικούς του αντιπάλους του φιλοϊρανού Σιίτη μουλά Μοκτάντα Σάντρ, που ύστερα από δίκη-παρωδία τον κρέμασαν. Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν εν τω μεταξύ σκοτώσει τους δύο γιούς και τα εγγόνια του Σαντάμ, ώστε να μη ζει κανείς για να εκδικηθεί τη δολοφονία του.

Στη Μοσούλη και τη Ράκα βλέπουμε μονάχα ερείπια, όπως επίσης τους «δικούς» μας ηρωϊκούς μαχητές, αλλά κανέναν Ισλαμιστή , ζωντανό ή νεκρό. Τι λοιπόν συμβαίνει; Το BBC πολύ πρόσφατα μετέδωσε πως το ιστορικό τζαμί στη Μοσούλη κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ποιος το κατέστρεψε. Οι ισλαμιστές, μας είπε το BBC, υποστηρίζουν πως το κατέστρεψαν βόμβες των Αμερικανικών αεροπλάνων. Περίεργο. Πως συνεννοήθηκε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας με τους Ισλαμιστές, για να πληροφορηθεί ότι μπορεί τη ζημιά να την έκαναν οι Αμερικανοί ή κάποιοι από τους Δυτικούς Συμμάχους τους; Και αφού το BBC έχει την ευχέρεια να έρχεται σε επαφή με τους Ισλαμιστές, πως δε μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε έστω έναν από αυτούς; Σε έναν πόλεμο υπάρχουν νεκροί και αιχμάλωτοι. Που είναι οι Ισλαμιστές και οι αρχηγοί τους; Πραγματικά φαντάσματα, που μας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά αλλά και υποψίες για το τι πραγματικά παίζεται στη Μέση Ανατολή….

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι