Γ. Συνοδινός: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 φούντωσαν τον πόθο της Βαρκελώνης για ανεξαρτησία

Υστερόγραφα Team
Posted on October 02, 2017, 10:45 am
2 secs

Του Γιάννη Συνοδινού

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, ήταν η αφορμή για την αναζωπύρωση του πόθου των Καταλανών για απόσχιση από την υπόλοιπη Ισπανία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η Καταλονία είχε αφεθεί απελπιστικά μόνη στην προσπάθεια να διοργανώσει το μεγαλύτερο πολιτικο- πολιτιστικο-αθλητικο-οικονομικό γεγονός στον πλανήτη, που στην ουσία είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή 28 παγκόσμιων πρωταθλημάτων την ίδια εποχή μέσα σε δύο βδομάδες.

Το 1992 στην Ισπανία κυβερνούσε το Σοσιαλιστικό κόμμα με πρωθυπουργό τον Φελίππε Γκονζάλες. Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1978 οι Ισπανοί, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Καταλονίας, είχαν ψηφίσει υπέρ του νέου Συντάγματος-το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα- που ρητά ανάφερε ότι η χώρα είναι μία και αδιαίρετη, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στους οραματισμούς για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, όχι μόνο των Καταλανών, αλλά και των εξ ίσου εθνικιστών Βάσκων (Εουσκαντί).

Η Βαρκελώνη, βασίστηκε κυρίως στους δικούς της ανθρώπους και τους πόρους των πολιτών της στη προσπάθεια διοργάνωσης των Αγώνων. Ευτύχησε, ώστε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας, να αναλάβει ο τότε δήμαρχος της πόλης και αρχιτέκτονας Πασκουάλ Μαραγάλ, ο οποίος εκπόνησε το σχέδιο που με την πάροδο του χρόνου μεταμόρφωσε την Βαρκελώνη σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Διατέλεσε και πρωθυπουργός της Καταλονίας. Η υποψηφιότητα της Βαρκελώνης είχε υποστηριχθεί σθεναρά από τον Ισπανό πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σαμαράντς. Αλλά στη Μαδρίτη οι Σοσιαλιστές, αντί να βοηθήσουν τους Καταλανούς, στήριξαν την Σεβίλλη της Ανδαλουσίας , στο να διεκδικήσει, να αναλάβει και να διοργανώσει την ίδια χρονιά με αυτή των Αγώνων, τη Διεθνή ΄Εκθεση Εξπο. Όλα τα χρήματα πήγαν στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, αφήνοντας τους Καταλανούς στα κρύα του λουτρού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 εν τούτοις πέτυχαν απόλυτα και κατά την άποψη μου( ήμουν εκεί ως επικεφαλής της αποστολής της ΕΡΤ) εξακολουθούν να είναι οι δεύτεροι καλύτεροι στην ιστορία, μετά τους Αγώνες της Αθήνας.

Αρκετά από τα Ολυμπιακά έργα ολοκληρώθηκαν μετά τους Αγώνες, αλλά η Βαρκελώνη πλέον είχε πετύχει στο στόχο της. Η Καταλονία είχε αποδείξει και είχε καταλάβει πως μπορούσε να τα βγάλει πέρα από μόνη της. Δεν είχε πλέον ανάγκη από καμία βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης. Οι Καταλανοί τώρα είχαν αρχίσει να σκέφτονται πως καλύτερα να είναι μόνοι τους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 είχαν τιμήσει την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τελετές έναρξης και λήξης με θέματα από τις Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια σε υπερσύγχρονη έκδοση με λέϊζερ και με μουσική επένδυση το Αξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη( ενώ εμείς το 2004 στην τελετή λήξης είχαμε το …αλ Τσαντίρ). Σε αυτούς τους Αγώνες η Ελλάδα πήρε με την Βούλα Πατουλίδου στα 100 μέτρα εμπόδια   το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στις γυναίκες, ενώ ο «άγνωστος» ως τότε βορειοηπειρώτης Πύρρος Δήμας το πρώτο από τα τρία χρυσά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην άρση βαρών. Η Ελληνίδα βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία ήταν η πρώτη που συγχάρηκε την Πατουλίδου, που η δήλωση της «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» θα μείνει στην ιστορία( το είχε δηλώσει στον Γιάννη Μαμουζέλο της ΕΡΤ και το είχαμε μεταδώσει παρά τις αντιρρήσεις της Αγίας Παρασκευής , που το θεωρούσε …άσεμνο).

Οι Καταλανοί σε αντίθεση με τους Αθηναίους εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα από τη διοργάνωση στη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα η πόλη τους ( αρχαία Ελληνική αποικία) «βουλιάζει» από τους τουρίστες, ενώ έχει αναδειχθεί επίσης σε ένα απίστευτο πολιτιστικό κέντρο ( Μιρώ, Πικάσο, Γκαουντί, γκαλερί, συμφωνική ορχήστρα,μπαλέτα, κλπ), καθώς επίσης Εκπαιδευτικό ( το οικονομικό Πανεπιστήμιο ΕΣΑΝΤΕ μέσα στα τρία κορυφαία της Ευρώπης) αλλά και αθλητικό (Μπαρτσελόνα, ποδόσφαιρο και μπάσκετ, Μπαρτσελονέτα υδατοσφαίριση κα).

Ετσι λοιπόν δεν μπορεί κανείς να αδικήσει εντελώς τους Καταλανούς που θέλουν την ανεξαρτησία τους, τη στιγμή μάλιστα που η Μαδρίτη τους αντιμάχεται με κάθε τρόπο.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι