Γ. Συνοδινός: Η οδυνηρή ήττα της ΔΟΕ και του Ολυμπιακού Κινήματος

Υστερόγραφα Team
Posted on August 01, 2017, 2:46 pm
3 secs

 

 

Γράφει ο Γιάννης Συνοδινός

 

Το Παρίσι και το Λος ΄Αντζελες πανηγυρίζουν για τη «διευθέτηση» που πέτυχαν στο να διοργανώσει η πρωτεύουσα της Γαλλίας τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα συμπέσουν με τα 100 χρόνια από τη τελευταία φορά που έγιναν εκεί ξανά οι Αγώνες (1924) ενώ η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας θα τους διοργανώσει το 2028, για τρίτη φορά, μετά το 1932 και το 1984. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή( ΔΟΕ) επίσης ανάσανε με ανακούφιση, αλλά το τίμημα ανέρχεται στα 1.8 δις.ευρώ, που υποσχέθηκε το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα στους Αμερικανούς, ώστε να μπορέσουν να διοργανώσουν όσο καλύτερα γίνεται τους Αγώνες τους.

Στην πραγματικότητα όμως, το μεγάλο χαμένο είναι το Ολυμπιακό Κίνημα, που βλέπει ότι ολοένα και λιγότερες πόλεις( τους Ολυμπιακούς τους αναλαμβάνει πόλη και όχι χώρα) σπεύδουν να διεκδικήσουν την εντολή διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού, οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος στον κόσμο.

Το ζήτημα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024. Η Βοστώνη, το Αμβούργο, η Βουδαπέστη και η Ρώμη, όλες αυτές, μαζί με το Παρίσι και το Λος ΄Αντζελες, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά κάτω από το βάρος του προβλεπόμενου τεράστιου κόστους και της αρνητικής στάσης των πολιτών τους, έκαναν πίσω και απέσυραν τις υποψηφιότητες τους.

΄Ετσι έμειναν μονάχα οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί της Καλιφόρνιας. Η ΔΟΕ που τα μέλη της κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσουν για την πόλη του 2024 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τους ζήτησε να τα βρουν μεταξύ τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τον καταστατικό χάρτη του Ολυμπισμού. Και «έπεισε» προφανώς τους Αμερικανούς να κάνουν πίσω για το 2024 χρυσώνοντας τους όμως το χάπι με ένα δωράκι περίπου 2 δις. ευρώ. Η πρόκληση ήταν πολύ σημαντική και τρομερά συμφέρουσα για τους Αμερικανούς για να την απορρίψουν.

Το Λος Αντζελες εξασφάλισε την εντολή για το 2028, χωρίς αντίπαλο, αφού δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια πόλη που να σκεφθεί να τα βάλει με τους Αμερικανούς και τη ΔΟΕ. Η πόλη της Καλιφόρνιας θα έχει τώρα δέκα ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί, όταν ο ως τώρα κανόνας ήταν επτά χρόνια.

Πρόκειται για πρωτοφανές αίσχος που παραβιάζει κάθε ηθική και μετατρέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα απέραντο παζάρι. Με ποιο δικαίωμα η ΔΟΕ   προχώρησε σε τέτοια «διευθέτηση»; Ρώτησε άραγε αν υπάρχει κάποια άλλη πόλη που να ενδιαφέρεται για τους Αγώνες του 2028; Τους δώρισε στους Αμερικανούς προσφέροντας τους παράλληλα οικονομική βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο πλήρης ευτελισμός του Ολυμπισμού.

Τώρα πια μπορεί να πει κανείς με σχεδόν βεβαιότητα πως η Αθήνα ήταν η τελευταία των Μοϊκανών, που διοργάνωσε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσωπώντας «μικρή» χώρα. Το 2004 η πρωτεύουσα της Ελλάδας κατάφερε να διοργανώσει τους πλέον πετυχημένους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία, νικώντας το 1997 στη Λωζάννη τις επίσης υποψήφιες Ρώμη και Γιοχάνεσμπουργκ. Η ΔΟΕ με την απίστευτη απόφαση της για το 2024 και το 2028 έβαλε ταφόπετρα σε ό, τι ευγενικό έχει απομείνει στον αθλητισμό.

Το μόνο ίσως δικαιολογητικό που μπορεί να βρει κανείς, είναι η προσπάθεια της ΔΟΕ να εξασφαλίσει την τέλεση των τριών  στη σειρά επερχόμενων Ολυμπιάδων ( 2020-Τόκυο, 2024-Παρίσι,2028-Λος ΄Αντζελες), σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά   για την ανθρωπότητα, κατά την οποία αποχωρούν από τους Αγώνες μεγάλοι χορηγοί. Τώρα οι «αθάνατοι» θα έχουν αρκετό καιρό για να ψάξουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για τη σωτηρία του θεσμού.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι