Γ. Συνοδινός: Επικίνδυνοι όσο ποτέ η Τουρκία και ο νέο-σουλτάνος της…

Υστερόγραφα Team
Posted on December 10, 2017, 11:37 am
3 secs

 

Γράφει ο Γιάννης Συνοδινός

 

Δεν γνωρίζουμε ποιος είχε την ιδέα να προσκληθεί στην Αθήνα ο «νέο-σουλτάνος» πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, τελικά όμως αυτή αποδείχθηκε θετική, από την άποψη πως κατέρρευσε κάθε σκέψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, μπορεί να εμπιστεύεται τη γείτονα χώρα. Αυτά που έγιναν το διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν στην πατρίδα μας, θα πρέπει να έπεισαν και τον πιο αισιόδοξο για καλές Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, πως «με αυτούς» δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό.

Από την προκλητική συμπεριφορά των αεροσκαφών της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ως την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης και τα σχόλια του Ερντογάν περί Τουρκικής και όχι μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι πλέον φανερό, πως η Ελλάδα δε μπορεί να εμπιστεύεται ούτε λεπτό την Τουρκία και το νέο-σουλτάνο της. Που αποδείχθηκε τόσο αγενής, προκλητικός όσο και ανιστόρητος, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προβάλει βέτο στην επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αλλά η Ελλάδα δεν είχε φύγει από το ΝΑΤΟ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αποσύρει τη χώρα μονάχα από το στρατιωτικό σκέλος της «Συμμαχίας» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανικανότητα της να εμποδίσει την Τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου. Η Ελλάδα είχε μείνει στο πολιτικό σκέλος οπότε δεν χρειαζόταν καμία έγκριση των Τούρκων για την επιστροφή της και στο στρατιωτικό. Αλλά Ερντογάν είναι αυτός. Ψεύτης και υποκριτής.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα, η πρώτη Τούρκου προέδρου από το 1952, έπεισε ακόμα και τους πιο φιλότουρκους στην Αθήνα (έτσι κύρις Σημίτη;) και θιασώτες της Ελληνο-τουρκικής προσέγγισης (γιατί φιλία δεν μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε πρόβατα και λύκους) πως δίπλα μας υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο κράτος με λαό που «παράγει» ηγέτες επιθετικούς , αλαζόνες και ψυχρούς υπολογιστές, όπως έχει αποδείξει η συμπεριφορά του Ερντογάν στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία (Ετσι κύριε Πανταγιά και Πάν-Παν για να θυμηθούμε τον …ελαιώνα του τελευταίου όταν ήταν πρόεδρος στην ΕΡΤ). Αδίστακτος και χωρίς ντροπή ο πρώην ποδοσφαιριστής σημερινός μεγαλομανής (όπως προκύπτει από το υπερπολυτελές ΣαράΪ του) πρόεδρος της Τουρκίας, δε σταματά να διαμαρτύρεται που η Δύση δεν …τον θέλει, απειλεί Θεούς και δαίμονες εναντίον του Ισραήλ, εκλιπαρεί για συγχώρεση τον Πούτιν της Ρωσίας και δε διστάζει να στέλνει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρος της Ελλάδας, προβάλλοντας συνεχώς αξιώσεις για το Αιγαίο.

Εχοντας επιβάλλει ισλαμική δικτατορία στην πατρίδα του ο Ερντογάν οραματίζεται μια ΕΕ φόρου υποτελή στην Τουρκία, οραματίζεται την άλωση της Ευρώπης από το Ισλάμ, ό, τι δηλαδή δεν κατάφεραν οι Σουλτάνοι πρόγονοι του με τα όπλα, να το πετύχει αυτός με θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οραματίζεται επίσης την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εισβάλει απροκάλυπτα και με την ανοχή της Δύσης στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, συνεργάζεται με τη Μουσουλμανική αδελφότητα που λίγο έλλειψε να καταλάβει την Αίγυπτο, αξιώνει την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ   ΄Ασαντ και προωθεί τη χρήση ατομικής ενέργειας ( και ποιος μας βεβαιώνει ότι αργότερα δε θα θελήσει να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικό οπλοστάσιο;) σε μια εξαιρετικά σεισμογενή χώρα όπως είναι η δική του.

Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν και η σημερινή Τουρκία να εξυπηρετούν ορισμένα συμφέροντα της Δύσης (δεν ξεχνάμε το «είναι τιμή μου που σας σφίγγω το χέρι κύριε Πρόεδρε» του Ομπάμα) και της Ρωσίας (συνάντηση με Πούτιν στη Μόσχα μετά την κατάρριψη Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκική αεράμυνα) σε μια «καυτή» περιοχή γεμάτη τρομοκρατία και τρομοκράτες όπως είναι η Μέση Ανατολή. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας καθησυχάζει. Η σώφρονα αντιμετώπιση του από τη σημερινή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας ήταν καλό σημάδι και εγκωμιάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν και η Τουρκία παραμένουν επικίνδυνοι, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, που πρέπει να επαγρυπνούμε. Ο Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα και μας άνοιξε ακόμα περισσότερο τα μάτια. Ο Τούρκος πάντα προειδοποιεί πριν επιχειρήσει να εφαρμόσει τη στρατηγική του. Επόμενος στόχος του φανερά δείχνει πως είναι η Θράκη….

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι