Γ. Συνοδινός: Γιατί δεν πιστεύω στην ειρήνη Ισραήλ-Παλαιστινίων

Υστερόγραφα Team
Posted on September 27, 2017, 6:01 am
1 sec

 

 

Του Γιάννη Συνοδινού

΄Εχοντας ζήσει στη Μέση Ανατολή περισσότερο από μισό αιώνα (πρώτη φορά πήγα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη το 1962), μπορώ να ισχυριστώ, ότι δεν πιστεύω σε μια ειρήνη ανάμεσα στο Εβραϊκό Κράτος και τους Παλαιστινίους.

Το τελευταίο συμβάν στη Δυτική ΄Οχθη, όπου Παλαιστίνιος πυροβόλησε και σκότωσε 3 Ισραηλινούς άνδρες της ασφάλειας, τραυμάτισε σοβαρά ακόμα   έναν πριν τον σκοτώσουν άλλοι Ισραηλινοί, τείνει να ενισχύσει αυτή την πεποίθηση μου.

Πριν ακόμα λίγες ημέρες το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς, που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πως παραδίδει τα ηνία στην Παλαιστινιακή Αρχή, που κυριαρχείται από την Φατάχ με έδρα τη Ραμάλα της ημιαυτόνομης Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, την οποία όμως οι φανατικοί Εβραίοι θεωρούν τμήμα του κράτους τους λέγοντας ότι είναι οι Βιβλικές Ιουδαία και Σαμάρια.

Σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, σχεδίαζε να επισκεφθεί τη πόλη της Γάζας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συμφιλιωθούν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις μέσα στο Παλαιστινιακό Κίνημα, όταν έγινε το «μπάμ» στη Δυτική ΄Οχθη. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ το καλοδέχτηκαν. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που έβλεπε με καχυποψία την πρωτοβουλία της Χαμάς, που η Δύση εξακολουθεί να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ενισχύεται με χρήματα και όπλα από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι η δολοφονία των Ισραηλινών στη Δυτική ΄Οχθη, αποδείχνει ξεκάθαρα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει το παραμικρό έδαφος για συνομιλίες ειρήνης και τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται πως η αύξηση των εβραϊκών οικισμών σε εδάφη τους είναι μία από τις βασικές αιτίες, που δε σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε 140 οικισμούς στη Δυτική ΄Οχθη.

Όμως τα αίτια είναι βαθύτερα. Υπάρχει απίστευτο μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έχει χυθεί πολύ αίμα από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, σε περιοχή που οι ΄Αραβες θεωρούν δική τους.Δεν υπάρχει οικογένεια και στις δύο πλευρές που να μην έχει θρηνήσει θύματα στη μεγαλύτερη διένεξη στον πλανήτη μας που διαρκεί από τότε που τέλειωσε ο ΒΠΠ. Υπάρχει και ο θρησκευτικός φανατισμός, που ξεπερνά κάθε όριο. «Δεν τους θέλουμε και δεν μας θέλουν», μου είχε εξομολογηθεί κάποτε ο μακαρίτης Γιτζχάκ Ραμπίν, άλλοτε πρωθυπουργός του Ισραήλ, θύμα δολοφονίας από φανατικό Εβραίο, που διαφωνούσε με τη διαδικασία ειρήνης την οποία προωθούσε μαζί με τον επίσης μακαρίτη Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Μέσα στο Παλαιστινιακό Κίνημα και το Ισραήλ, υπάρχουν αυτοί που θέλουν ειρήνη και συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπάρχουν όμως και αυτοί, που αντιδρούν σφοδρά σε αυτή τη προοπτική. Όπως φαίνεται, προς το παρόν οι δεύτεροι έχουν το πάνω χέρι.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι