Για να καταλάβετε τον Τσίπρα, διαβάστε… Μιτεράν

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 22, 2016, 10:53 am
0 secs
Screen Shot 2016-07-22 at 10.51.02 AM

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αποδεχτείς την ύπαρξή του. Και όπως φάνηκε από τις νηπιακές αντιδράσεις και την επιφανειακή προσέγγιση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στο… τι πραγματικά συνέβη στη Βουλή με το θέμα του εκλογικού νόμου, έχουμε ακόμη… δρόμο μπροστά μας, μέχρι την κατανόηση του “προβλήματος Τσίπρα” στις πραγματικές διαστάσεις του. Ώστε να ακολουθήσει η επαρκής αντιμετώπισή του.

Ακούς και βλέπεις πανηγυρισμούς, επειδή η απλή αναλογική δεν πέρασε με 200 ψήφους. Ναι, αλλά… πέρασε. Δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αλλά θα ισχύσει στις μεθεπόμενες. Για να μην ισχύσει, θα πρέπει στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να βρεθούν 200 ψήφοι, που θα δρομολογήσουν την εφαρμογή ενός άλλου εκλογικού νόμου, άμεσα, αντί της απλής αναλογικής. Και, εκτός κι αν κάποιος… ζει αλλού, καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι περίπου αδύνατο. Θα έλεγε κανείς… αδιανόητο, χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το ακραίο μόρφωμα δείχνει ότι θα είναι ενισχυμένο στην επόμενη σύνθεση της Βουλής.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζουν να τον διαβάζουν λάθος οι αντίπαλοί του. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να βρουν και να χαρτογραφήσουν τον οδικό χάρτη για την πολιτική εξουδετέρωση και την τελική ανατροπή του από την εξουσία.

Δεν είναι απλά ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός… αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον βοηθούν άλλωστε σε αυτό τάσεις… αυτοκτονίας, σαν και αυτές που επέδειξε η Φώφη Γεννηματά, επιλέγοντας να ταυτιστεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ίσως τον πολιτικό με την πιο προχωρημένη τοξικότητα στη σημερινή Ελλάδα.

Είναι ότι όσοι τον αντιμετωπίζουν, δεν έχουν διαβάσει Φρανσουά Μιτεράν. Και προσπερνούν ως… λεπτομέρεια, τον ορισμό που είχε δώσει στην πολιτική ο… Γάλλος Ανδρέας, ένας από τους πλέον χαρισματικούς πολιτικούς που εμφανίστηκαν ποτέ στην Ευρώπη. “Η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων”, συνήθιζε να λέει ο Μιτεράν, ως εξέλιξη της διαπίστωσης του Μπίσμαρκ περί “τέχνης του εφικτού”.

Και με τους συμβολισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας τα πηγαίνει περίφημα. Γνωρίζει άλλωστε σε πόσο… σοβαρό λαό απευθύνεται. Οι υπόλοιποι το έχουν καταλάβει;

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος