Γιατί το ΔΝΤ αποφάσισε να “πυροβολήσει” (και) τον Μητσοτάκη

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on March 26, 2017, 1:00 pm
0 secs

Δεν διέφυγε φυσικά της προσοχής κανενός… ψύχραιμου αναλυτή της πολιτικής πραγματικότητας, η συνειδητή επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να “πυροβολήσει” (και) τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να βάλει τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο κάδρο της κρίσης και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων, και επί της ουσίας να διαμορφώσει τον πρόλογο της υπονόμευσης μιας αυριανής διακυβέρνησής του.

Ο λεπτομέρειες, τα υστερόγραφα, οι ψίθυροι, οι διαψεύσεις, οι επιμέρους εξηγήσεις, μικρή σημασία έχουν. Η ουσία είναι ότι το Ταμείο, που αποτελεί τον βασικό αλλά και πιο σκληρό χρηματοδότη της Ελλάδας στα χρόνια του Μνημονίου, κάθε άλλο παρά επιθυμεί να διευκολύνει μια αυριανή πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι… γιατί; Για ποιόν λόγο οι δυνάμεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, που εκφράζονται δια της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν κάνουν το αυτονόητο: Δεν δίνουν προίκα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να απαλλαγούν πιο εύκολα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εξήγηση δεν είναι εύκολη. Δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν είναι μονοδιάστατη. Εδράζεται ωστόσο σε δυο βασικές παραμέτρους.

Η πρώτη αφορά στην πικρή εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την αναξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στα χρόνια του Μνημονίου. Μια βολική για το Ταμείο αναξιοπιστία, καθώς κρύβει τα δικά του ολέθρια λάθη στο ελληνικό πρόβλημα. Το ΔΝΤ λοιπόν, θέλει να δεσμεύσει… ρητορικά τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση αποτελεί τον κορμό της αυριανής κυβέρνησης της χώρας, προβληματισμένο από τη σταθερή άρνηση της σημερινής ηγεσίας της γαλάζιας παράταξης να ψηφίσει το οποιοδήποτε μέτρο.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στο ίδιο το Ταμείο, και την πιθανότητα να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Βάζοντας στο τραπέζι την περίπου αδιανόητη προϋπόθεση να ψηφιστούν επώδυνα μέτρα και από τη σημερινή αντιπολίτευση, που θα είναι πιθανότατα η αυριανή κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκολύνει την… έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δαιμονοποιείται στα μάτια όλων.

Μια στρατηγική win-win από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο οποίο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ικανότητες πολιτικού παίκτη. Ή μάλλον, μεγάλου τακτικιστή.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής