Γιατί η Αμερική “δεν είναι πια η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου” (video)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 08, 2016, 11:00 am
maxresdefault

Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης,ταξιδεύει τη μνήμη στο μακρινό παρελθόν, την επαναφέρει άγαρμπα στο τρέχον παρόν, και της επιτρέψει να ρίξει διακριτικά μια ματιά στο μέλλον που έρχεται.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, δια χειρός Τόμας Τζέφερσον, θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα αρτιότερα πολιτικά κείμενα που γράφτηκαν πολλά, και σίγουρα επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα, δια μέσου των εποχών.

Για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον πλανήτη, έχουν ειπωθεί… πολλά και διάφορα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι… έτσι θα συνεχίσει η ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας. Θα ρίχνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος το βάρος για τα δεινά μας στη μοναδική υπερδύναμη που μας άφησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να αναζητούν τον δικό τους ρόλο σε μια ανθρωπότητα που μεταλλάσσεται διαρκώς. Και θα αναρωτιούνται αν παραμένουν η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου.

Όπως ακριβώς έθεσε το ερώτημα, για να το απαντήσει… αρνητικά, ο Aaron Sorkin στο “The Newsroom” του HBO, με τον Jeff Daniels στον εμβληματικό ρόλο του Will McAvoy.

Ας θυμηθούμε το σχετικό video.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος