Γιάννης Πάγκαλος: Να πιστέψουμε σε ένα νέο όραμα για την Παιδεία

Υστερόγραφα Team
Posted on April 23, 2017, 1:36 pm

 

Γράφει ο Γιάννης Πάγκαλος, δικηγόρος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Εστία”

 

Όσες φορές κι αν αλλάξει ο αριθμός των μαθημάτων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όσες μάχες του 1821 κι αν αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία, το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα παραμένει γυμνό από όραμα. Αναμφίβολα, ένας κοινός στόχος απαιτεί συλλογική και μακροχρόνια συνεργασία όλων των φορέων προς την ίδια κατεύθυνση. Στην Ελλάδα, όμως, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θεωρεί πως οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν βαθιές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα δικιάς του αποκλειστικής αρμοδιότητας.

Καθρέφτης του εκπαιδευτικού συστήματος της κάθε χώρας είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τόσο η ενίσχυση, ο εκσυγχρονισμός στα πρότυπα των υπόλοιπων πανεπιστημίων της Ευρώπης αλλά και η απαλλαγή από χρόνιες νοσηρές πρακτικές του αξιόλογου δημόσιου πανεπιστημίου, όσο και η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα έπρεπε να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αποτελούν το υπερκομματικό όραμα για την Παιδεία.

Σήμερα, που ολοένα και περισσότεροι νέοι Έλληνες αναχωρούν για το εξωτερικό αναζητώντας εκεί μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση, η επένδυση στην Παιδεία εξασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας, συγκρατεί τα μυαλά στη χώρα, ενώ ανακόπτει την εκροή εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προς τις χώρες του εξωτερικού. Από την άλλη, η βαρειά κληρονομιά της Ελλάδας στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας επιτρέπει το σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού πλέγματος που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κέντρο γνώσης των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, η προσπάθεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της τότε υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου για ριζική αναμόρφωση του άρθρου 16 του Συνάγματος, καθίσταται πλέον επιτακτική και μάλιστα αυτή τη φορά καλούνται όσοι αντιτάχθηκαν να αναλάβουν την εν λόγω πρωτοβουλία με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αμφίβολο παραμένει, ωστόσο, αν μπορεί η αριστερή κυβέρνηση να υπερβεί χρόνιες ιδεοληψίες που αφορούν θέματα του δημόσιου πανεπιστημίου αλλά ακόμη περισσότερο και ως προς το μείζον ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω (ρομαντικά) σχέδια είναι η υπερκομματική συνεργασία, η οποία θα στηρίζεται σε σύγχρονες αντιλήψεις, δηλαδή σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο και σε αυτά που εμείς κατέχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αρκεί να πιστέψουμε σε ένα νέο πραγματικό όραμα για την Παιδεία.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι