Β. Χιώτης: Στο νέο κατηγορητήριο της κυβέρνησης θα υπάρχουν ο Ντράγκι, η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και πιθανώς και η Μέρκελ

Υστερόγραφα Team
Posted on February 21, 2018, 9:31 am
3 secs

 

Γράφει ο Βασίλης Χιώτης

Πηγή: protothema.gr

 

Η επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Μάριο Ντράγκι, στην συνεδρίαση του Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, είναι μια ακόμη απόδειξη πως η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε στρατηγική εκλογών. Κι έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το αφήγημα με το οποίο θα πάει στις κάλπες.

“Είμαστε μόνοι κι όλοι οι άλλοι είναι απέναντί μας. Ότι δεν καταφέραμε, δεν το καταφέραμε, όχι γιατί δεν θέλαμε. Αλλά γιατί δεν μας άφησαν να κυβερνήσουμε, το κατεστημένο της Ευρώπης που είναι σε ανοιχτό δίαυλο με τα κόμματα που κατέστρεψαν την χώρα”, θα φωνάζουν από τις εξέδρες τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, για να αιτιολογήσουν την αδυναμία τους να βγάλουν την χώρα από τα μνημόνια, να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ και να επιστρέψουν στους οικονομικά αδύναμους Έλληνες, όσα τους έταζαν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Επειδή μόνο το κατηγορητήριο κατά πολιτικών για την ΝΟVARTIS δεν φτάνει, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να χτίζει ένα νέο κατηγορητήριο, στο οποίο εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά, θα υπάρχουν επίσης ο Ντράγκι, η Λαγκάρντ, ο Γιούνγκερ και πιθανώς και η Μέρκελ για μια ακόμη φορά, παρά το γεγονός οτι της τηλεφωνεί ο πρωθυπουργός μόλις τα βρίσκει δύσκολα.

Τώρα λοιπόν που το αφήγημα για την “καθαρή έξοδο στις αγορές” εξελίσσεται σε φιάσκο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άρχισε να προβάρει τον νέο του ρόλο. Επέλεξε να τσακωθεί με τον Ντράγκι, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να δανειστεί με επιτόκιο 3,5%, ενώ είχε θέσει ως στόχο να μην δανειστεί με περισσότερο από 3%.

Του επιτέθηκε γιατί δεν φταίει ο ίδιος που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί. Φταίει ο Ντράγκι που το υπενθύμισε στους υπουργούς της Ευρωζώνης και του έκοψαν τη δόση.

Και πάνω από όλα φταίει ο Ντράγκι, επειδή μιλάει με τον Γιάννη Στουρνάρα!

Όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή και μετά τον Αύγουστο, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως δεν χρειάζεται, θεωρεί πως όσα λέει ο Στουρνάρας, τα λέει επειδή αυτό πιστεύει κι ο Ντράγκι!

Δεν φταίει ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Τσακαλώτος που η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Φταίει ο Ντράγκι, ο Γιούνγκερ, η Λαγκάρντ και μαζί τους ο Στουρνάρας, ο Αβραμόπουλος, ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος.

Και μαζί τους τα ΜΜΕ, οι τράπεζες κι όλοι οι άλλοι που επί τρία χρόνια τώρα επισημαίνουν τα ολέθρια λάθη που έγιναν, όσο αυτή η κυβέρνηση πίστευε πως “θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές”.

Αυτό είναι το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για τις επόμενες εκλογές. Κι όταν είδε ο Τσακαλώτος μπροστά του τον Ντράγκι στο Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, είπε να κάνει μια δοκιμή, για να δει πως του βγαίνει…

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι