Β. Τσεκούρας: Οι πλειστηριασμοί είναι μόνο η αρχή

Υστερόγραφα Team
Posted on January 29, 2018, 7:36 pm
1 sec

 

Του Βασίλη Τσεκούρα

 

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε για τους πλειστηριασμούς. Το έγγραφο της Κομισιόν που αναλύθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας μας έβγαλε μια «σούμα» 130.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι το 2021.

Η συζήτηση για το αν βγαίνουν πρώτες κατοικίες στο σφυρί, δεν θα σταματήσει.

Νομικοί που γνωρίζουν τα θέματα, λένε ότι αν ένας δανειολήπτης αδιαφορήσει πλήρως, δεν πληρώσει ποτέ και δεν τρέξει για την υπόθεσή του, μπορεί να βγει και πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κάθε υπόθεση πλειστηριασμού είναι διαφορετική. Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό… είναι η αρχή.

Κι αυτό, γιατί μετά τους πλειστηριασμούς, θα έρθει η σειρά των εξώσεων. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι έγινε στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, που οι αστυνομικοί έβγαζαν τον κόσμο από τα σπίτια, επειδή τα έχασαν σε πλειστηριασμό.

Αν και υπάρχουν επιλογές που το κράτος και οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν: αν κάποιος χάσει το σπίτι του (και το αγοράσει η τράπεζα όπως γίνεται συνήθως) να πληρώνει ενοίκιο στην τράπεζα. Ή να του το ανταλλάξουν με ένα χαμηλότερης αξίας, τετραγωνικών κτλ αν υπάρχει διαφορά με τις οφειλές του. Αυτά έχουν γίνει σε άλλες χώρες, με το περιβόητο σχέδιο ΝΑΜΑ που δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα.

Μακάρι να υπάρξουν ακόμα πιο ανώδυνες επιλογές. Θα πρέπει, όμως το πεδίο να ξεκαθαρίσει.

Αυτά πάντως, που έρχονται μπροστά μας, δείχνουν να είναι συνταρακτικά. Μια έξωση από ένα σπίτι, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ισπανία, μακάρι να μην έρθουν ποτέ στη δική μας χώρα.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι