Βασίλης Φεύγας: Δυο διαφορετικές προτάσεις, δυο διαφορετικοί “κόσμοι” για την Παιδεία

Υστερόγραφα Team
Posted on September 29, 2016, 3:07 pm
screen-shot-2016-09-07-at-12-40-00-pm-850x477

Του Βασίλη Φεύγα, Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας

H προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστική. Μπορεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να επικεντρώθηκαν στις τοποθετήσεις για τη διαπλοκή (αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξυπνα απέφυγε την «κακοτοπιά») ή στις συνηθισμένες ατάκες υψηλών τόνων, εν τούτοις εύκολα κάποιος διέκρινε τις δυο διαφορετικές αντιλήψεις των μεγάλων κομμάτων για την εκπαίδευση.

 

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού καθησύχασε ότι στην εκπαίδευση θα διατηρηθεί το σημερινό status quo. Ποιο είναι αυτό; Αυτό το οποίο βιώνουν χιλιάδες γονείς και μαθητές. Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δώσει και μια ιδεολογική χροιά. Ελλείψει μιας συνολικής και εναλλακτικής φιλοσοφίας για το εκπαιδευτικό σύστημα, η προσπάθεια ταξικού διχασμού, δημόσιο εναντίον ιδιωτικού σχολείου, ήταν μονόδρομος για να αναδειχθεί η διαφορετικότητά του.

 

Από την άλλη η τοποθέτηση του Κυριάκου έδωσε ένα διαφορετικό στίγμα για το τι θέλει να κάνει στον τομέα της εκπαίδευσης την επόμενη ημέρα. Μίλησε για δημόσια σχολεία τα οποία θα δίνουν ευκαιρίες στους μαθητές, μίλησε για αξιοκρατία, για επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, μίλησε για τις ευκαιρίες που πρέπει να δώσουν τα ιδιωτικά σχολεία στους ασθενείς οικονομικά μαθητές και τις οικογένειες τους. Μίλησε για μια διαφορετική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μίλησε με λίγα λόγια για όσα συμβαίνουν στις χώρες με προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα και τα οποία θα έπρεπε να συμβαίνουν και στη δική μας χώρα. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό αξιακό σύστημα. Οι δυο διαφορετικές φιλοσοφίες στον τρόπο αντιμετώπισης της εκπαίδευσης ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς.

 

Με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με τη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, αρχίζει να αποτυπώνεται το ξεκάθαρο στίγμα των δύο κομμάτων. Έπειτα από μια 20ετία όπου τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία συνέκλιναν ως προς τις απόψεις για μια σειρά ζητημάτων, αρχίζει σιγά – σιγά να εμφανίζεται η διαφορετικότητά τους που πηγάζει από τον πυρήνα αξιών και της ιδεολογικής τοποθέτησης. Και αυτό είναι κέρδος για όλους, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν όχι τον λιγότερο κακό, αλλά διαφορετικές πολιτικές για τη ζωή τους. Άλλωστε η παλαιότερη σύγκλιση απόψεων είχε οδηγήσει και σε αυτό που συζητούσαμε μεταξύ μας: «όλοι ίδιοι είναι». Σήμερα διαπιστώνουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι