Βασίλης Φεύγας: ΔΕΘ: Τσίπρας v Μητσοτάκης σημειώσατε 2

Υστερόγραφα Team
Posted on September 07, 2016, 12:44 pm
2 secs
Screen Shot 2016-09-07 at 12.40.00 PM

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πάντα σηματοδοτούσε την έναρξη κάθε πολιτικής σεζόν. Το αυτό ισχύει και σήμερα. Μπορεί να έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος αλλά ακόμη παραμένει ένα ισχυρό, συμβολικό βήμα διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας για τους επόμενους μήνες. Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνουν τον τόνο της οικονομικής πολιτικής που θα ασκήσουν ή αυτής που σχεδιάζουν. Στη χρονική συγκυρία που ζούμε έχει μεγάλη σημασία να δούμε πια είναι η πραγματική αφετηρία και των δύο.

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει μια μεγάλη διαφορά σε δημοσκοπικό επίπεδο. Αναγνωρίζω τις ενστάσεις για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, αλλά η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που αποκλείεται να κάνουν λάθος. Η δημοσκοπική αυτή διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρη για μεταπολιτευτικά χρονικά. Τόσο για το εύρος της όσο και για το γεγονός ότι έχει παγιωθεί ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2015 και λίγους μόλις μήνες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα τόσο σε δημοφηλία, όσο και στην ικανότητα διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα δεύτερο ανατρεπτικό στοιχείο καθώς πάντα ο Πρωθυπουργός είχε το πάνω χέρι στην ικανότητα δικαυβέρνησης. Τρίτο στοιχείο που παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι η παράσταση νίκης. Αν στην πρόθεση ψήφου οι έρευνες κοινής γνώμης έχουν πέσει έξω, στο θέμα της παράστασης νίκης έχουν πέσει πάντα μέσα. Μέχρι τώρα είναι μια αλάνθαστη σταθερά. Είναι το λεγόμενο «κλίμα» που δεν πέφτει ποτέ έξω. Κι εκεί προηγείται η Νέα Δημοκρατία. Από δημοσκοπικής απόψεως αυτή είναι η αφετηρία Πρωθυπουργού και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Στα πολιτικά θέματα τώρα. Τι περιμένει η κοινή γνώμη από τον Πρωθυπουργό και τι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα αναγκαστεί να παίξει άμυνα. Δεσμευμένος από το 3ο Μνημόνιο δεν μπορεί να πει και πολλά. Αλλά ακόμη και αν υποσχεθεί, αυτά θα περάσουν από το φίλτρο των ψηφοφόρων. Και το φίλτρο να θα είναι διπλό, καθώς τον βαραίνει το σκίσιμο του μνημονίου (ΔΕΘ 2014) και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2015). Επιπλέον, είναι ακόμη ασαφές τι θα γίνει με τη δόση του Προγράμματος. Τυχόν αναβολή της να σημάνει νέα μέτρα, νέα αβεβαιότητα και νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

 

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως. Σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις είναι αυτός που έρχεται, οπότε θα τον ακούσουμε με μεγαλύτερη προσοχή. Συγκρινόμενος με τον Πρωθυπουργό διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα και είναι λογικό τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω του. Επιπλέον σε μια εποχή όπου οι ψηφοφόροι είναι εγκλωβισμένοι στο ναρκοπέδιο των φόρων, η ομιλία του για λιγότερους φόρους αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον για κάθε νοικοκυριό, ανεξάρτητα του τι ψήφισε ο καθένας σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι