Από τον Παρθενώνα, στους Δελφούς. Και από εκεί… στον Ανδρέα

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 09, 2017, 2:00 pm
4 secs

 

 

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

 

 

Είναι αυτονόητο ότι, μια χώρα σε διακρή κρίση δεν επιδέχεται εύκολα αποτελεσματικής… επιμόρφωσης. Διαπαιδαγώγησης. Διόρθωσης στον πυρήνα του συστημικού κώδικά της.

Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα, όταν η χώρα αυτή, έχει διαχρονικές, βαθιές και επίμονες παθογένειες, με μη διαχειρίσιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Εμείς… είμαστε η χώρα αυτή. Η μόνη χώρα που μπήκε σε Μνημόνια, και δεν κατάφερε να βγει. Πρωτίστως και κυρίως, επειδή ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων και με εξαιρετικά περιορισμένες ικανότητες, δεν κατάφερε να βρει ούτε το ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, σύνθεσης και συναντίληψης.

Το γονίδιο του εθνικού διχασμού βέβαια, το περνάμε… από γενιά σε γενιά, περίπου λες και συνιστά κληρονομική υποχρέωσή μας.

Σήμερα μάλιστα, στην εποχή της αδιαμεσολάβητης και ανεξάντλητης δεξαμενής των social media, ο εθνικός διχασμός τείνει να προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Έχοντας ως χρυσούς χορηγούς και μεγάλους επιταχυντές, θλιβερές φυσιογνωμίες του δημοσίου βίου, υστερικούς κήρυκες της τύφλωσης και του φανατισμού.

Ένα θεμελιώδες εθνικό μειονέκτημα βέβαια, είναι η διαρκής μελαγχολία για το ιστορικό μεγαλείο του παρελθόντος μας. Κοιτάζουμε διαρκώς πίσω, με αποτέλεσμα να σκοντάφτουμε στην εθνική διαδρομή προς το μέλλον.

Τι ευθύνεται για την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα; Η πλήρης αποστασιοποίησή μας από έννοιες προωθητικής δυναμικής, όπως το μέτρο και τη μετριοπάθεια. Μας συγκινούν περισσότερο τα άκρα, και υποτιμούμε τις συνέπειες από τις ακρότητες που τα συνοδεύουν.

Μια χώρα που ταξιδεύει διαρκώς την εθνική μνήμη της στον Παρθενώνα. Από εκεί, στους Δελφούς, στην πέτρα που ο Εθνάρχης Καραμανλής είχε εγκαίρως διαγνώσει ότι έπρεπε να… πετάξουμε στη θάλασσα. Και από εκεί… στον Ανδρέα, δηλαδή στον τελευταίο των χαρισματικών, με τα θετικά και αρνητικά του.

Το εθνικό μέλλον θα το διασφάλιζαν «καινούριοι Παρθενώνες». Που θα του οικοδομούσαμε εμείς. Καινούριοι «Δελφοί». Που θα τους οργώναμε εμείς. Καινούριοι ηγέτες σαν τον Ανδρέα (με τα θετικά και τα αρνητικά τους). Που θα αναδεικνύονταν από τη συγκυρία της στιγμής. Και θα έπαιρναν τα ηνία…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας