Από τον Μοσκοβισί στον Σόιμπλε… μισό τσιγάρο δρόμος

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on November 29, 2016, 8:49 am
1w993qhighc0-bild

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπήρξε διαχρονικά ένς από τους πιο ένθερμους και συνεπείς υποστηρικτές της Ελλάδας, στη μάχη με το “τέρας” του Μνημονίου.

Από την εποχή που ήταν διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε κατανοήσει πλήρως και εις βάθος το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος. Ίσως και λόγω… Νότου, καταλάβαινε περισσότερο εύκολα από τους Γερμανούς τις ιδιαιτερότητες μιας οικονομίας σαν την ελληνική. Πολύ περισσότερο, μιας κοινωνίας σαν την ελληνική.

Η χθεσινή παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα ήταν αρκούντως θετική για τους ελληνικούς στόχους. Όπως άλλωστε και στο παρελθόν. Πολλές φορές βεβαίως, ο Γάλλος πολιτικός έπεφτε στον… τοίχο που λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με πρακτικό αποτέλεσμα, από την υπέρμετρη αισιοδοξία να οδηγούμαστε στον βιωματικό ρεαλισμό.

Αλλάζει κάτι αυτή τη φορά; Πιθανόν. Όπως αποδείχτηκε με το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Washington Group που… δεν έγινε ποτέ επισήμως, ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποφασίσει να ανοίξει το δρόμο για να ξεμπλοκάρει το θέμα του ελληνικού χρέους. Έστω και… σε δόσεις, με φόντο και το δέος από τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μισό τσιγάρο δρόμος ήταν η απόσταση Σόιμπλε-Μοσκοβισί, όλα αυτά τα χρόνια. Είτε υπέρ, είτε… κατά μας. Αυτή τη φορά ωστόσο, η ζυγαριά δείχνει να κλείνει το μάτι στις ελληνικές επιδιώξεις.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος