Από τη Ντόρα, στην Όλγα. Και από εκεί… στη Σοφία

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 23, 2017, 10:01 am
2 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Η Νέα Δημοκρατία, αν και βαθιά συντηρητικό κόμμα, είχε ανά περιόδους και εποχές, άρωμα γυναίκας. Όχι στην κορυφή της, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη έχασε το 2009 τη μεγάλη και ιστορική ευκαιρία, αλλά σε επίπεδο κεντρικής εικόνας, με μια γυναίκα να προσθέτει στην παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δική της πινελιά (πολιτικής) γοητείας.

Τρεις γυναίκες, τρεις εποχές, τρεις διαφορετικές συγκυρίες. Από τη Ντόρα Μπακογιάννη, στην Όλγα Κεφαλογιάννη. Και, από εκεί, στη Σοφία Ζαχαράκη. Τρία διαφορετικά υποδείγματα πολιτικού αποτυπώματος. Ας τα δούμε…

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε τα τελευταία 20 χρόνια “ο ελέφαντας στο δωμάτιο” για την Κεντροδεξιά. Το πιο πολιτικό στέλεχος, αθροιζομένων ανδρών και γυναικών που γνώρισε η παράταξη, σχεδόν ισοϋψής του Κώστα Καραμανλή σε επίπεδο ιδεολογικού εκτοπίσματος, μια χαρισματική γυναίκα που δεν κατάφερε να φτάσει στην Ιθάκη. Συνέβαλε ωστόσο τα μέγιστα, σε μια εποχή βαθιάς και θυελλώδους πολιτικής σύγκρουσης, να ανέβει επίπεδο ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας. Και να μην βιώνει ο Κώστας Καραμανλής πολιτική μοναξιά… εκεί ψηλά.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν εκείνη που πήρε τη σκυτάλη, επιπροσθέτως με τη σημειολογική πρωτιά της στην Α’ Αθηνών, εκεί όπου ήταν για σειρά ετών το… χωράφι της Ντόρας Μπακογιάννη. Η νεαρή Κρητικοπούλα δεν έχει το πολιτικό dna της Ντόρας Μπακογιάννη, κατάφερε ωστόσο να ευθυγραμμίσει τη διαδρομή της με την τρέχουσα συγκυρία, να μιλάει με σύγχρονο λόγο, αλλά και, την ίδια στιγμή, να φαίνεται ήδη ότι… έχασε τη σειρά της για την κορυφή, μετά την επιλογή της να μην δώσει τη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ το 2015-16.

Η Σοφία Ζαχαράκη δεν είναι, ούτε Ντόρα, ούτε Όλγα. Εκφράζει ωστόσο εκκωφαντικά την καινούρια εικόνα που θέλει να πλασάρει στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία. Με αποτύπωμα τεχνοκράτη, μετριοπαθή λόγο, και χωρίς τις τοξικές φορτίσεις “νεόγερων” που επίσης διεκδικούν ρόλο στην εποχή Μητσοτάκη, καθώς η ίδια γνώρισε την πραγματική κοινωνία μέσω της δουλειάς της, την ώρα που ο “ανταγωνισμός” πάσχιζε να αναδειχτεί μέσω του κομματικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να παραδίδεται σήμερα σε υπερβολές και τσιρίδες υστερίας.

Το μέλλον προβάλλει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ενδεχομένως και για τις τρεις…

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής