Ανατροπή για ΝΔ στη Θεσσαλονίκη: “Δείχνουν” τη Σπυράκη, ως ενωτική λύση απέναντι στον Μπουτάρη για τον Δήμο

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on June 04, 2018, 11:17 am
1 sec

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Σε διαρκή κινητικότητα φαίνεται ότι βρίσκονται οι “γαλάζιες” παρασκηνιακές ζυμώσεις στη Θεσσαλονίκη, για την υποψηφιότητα που θα υποδείξει η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, προκειμένου να πετύχει την ανατροπή της σημερινής διοίκησης Μπουτάρη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης έχει… κατέβει από το τρένο, ο Κώστας Γκιουλέκας δεν φαίνεται να το σκέφτεται άλλο, η Έλενα Ράπτη παραμένει φωτογενής λύση, και, μέχρι πρότινος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διατηρούσε το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων.

Στο περιθώριο ωστόσο εσωκομματικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη Βόρεια Ελλάδα το σενάριο για τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, καθώς και κυλιόμενων μετρήσεων που δείχνουν ότι, ο αντίπαλος του Γιάννη Μπουτάρη πρέπει να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, για να ενισχύσει τις πιθανότητες πολιτικής ανατροπής, το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό της Μαρίας Σπυράκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες έντονη δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα, και παρασκηνιακά θεωρείται δεδομένη η βουλευτική υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ωστόσο ότι, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενωτική λύση για τη Νέα Δημοκρατία στη μάχη για τον Δήμο, απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, και μια αλλαγή σχεδίων την τελευταία στιγμή, δεν θα ήταν απρόμενη, από τη στιγμή που η ίδια έχει κληθεί να υπηρετήσει την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από διαφορετικά πόστα, τα τελευταία δυο χρόνια.

Όπως είχε συμβεί και με τον Δήμο Αθηναίων, η Νέα Δημοκρατία διατηρούσε τον πολιτικό έλεγχο του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1986 μέχρι και το 2010, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή, στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, και άλλες δυνάμεις του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Στις εκλογές του 2014, η επανεκλογή του ήταν άνετη, και ενόψει της αναμέτρησης του 2019 αρκετοί θεωρούν ότι, γύρω από το πρόσωπό του μπορεί να συγκροτηθεί μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιτευχθεί η πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως απάντηση στα παραπάνω σενάρια προκρίνεται εσχάτως στα “γαλάζια” παρασκήνια η υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη, η οποία έχει πολιτικές αναφορές στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και έτσι θα μπορούσε να διευρύνει την κοινωνική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής