Γιατί η Αμερική “δεν είναι πια η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου” (video)

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on November 02, 2018, 11:30 am
11 secs
maxresdefault

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αμερική, σχεδόν δυο χρόνια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ταξιδεύει τη μνήμη στο μακρινό παρελθόν, την επαναφέρει άγαρμπα στο τρέχον παρόν, και της επιτρέπει να ρίξει διακριτικά μια ματιά στο μέλλον που έρχεται.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, δια χειρός Τόμας Τζέφερσον, θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα αρτιότερα πολιτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ, και σίγουρα επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα, δια μέσου των εποχών.

Για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον πλανήτη, έχουν ειπωθεί… πολλά και διάφορα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι… έτσι θα συνεχίσει η ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας. Θα ρίχνουμε κατά ένα μεγάλο μέρος το βάρος για τα δεινά μας στη μοναδική υπερδύναμη που μας άφησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να αναζητούν τον δικό τους ρόλο σε μια ανθρωπότητα που μεταλλάσσεται διαρκώς. Και θα αναρωτιούνται αν παραμένουν η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου.

Όπως ακριβώς έθεσε το ερώτημα, για να το απαντήσει… αρνητικά, ο Aaron Sorkin στο “The Newsroom” του HBO, με τον Jeff Daniels στον εμβληματικό ρόλο του Will McAvoy.

 

Ας θυμηθούμε το σχετικό video.

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος