Ακόμη μια Αναθεώρηση… πηγαίνει χαμένη (πριν αρχίσει)

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on October 07, 2016, 6:54 am
screen-shot-2016-10-07-at-6-52-08-am

Έχει κανείς αμφιβολία ότι, ακόμη μια απόπειρα Αναθεώρησης του Συντάγματος πηγαίνει χαμένη, προτού καλά-καλά ξεκινήσει; Στον απόηχο της ανακοίνωσης από το Μέγαρο Μαξίμου της Επιτροπής που θα καταθέσει προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, από την επιλογή του Γιώργου Κιμούλη, μέχρι τη συμμετοχή “γαλάζιων”, όπως του Κώστα Αγοραστού και του Κωνσταντίνου Μίχαλου, η όλη διαδικασία… σκόνταψε από το ξεκίνημά της.

Και είναι κρίμα. Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά την κρίση που ξεκίνησε όταν ο τελευταίος των Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να καταλάβει τα αυτονόητα και να συνεννοηθεί. Για τα… αυτονόητα.

Με θλίψη διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα παραμένει βουτηγμένη στην κρίση, εν πολλοίς επειδή το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων. Επειδή δεν μπορεί να βλέπει ένα πλαίσιο συνεννόησης, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μην έρχεται στην εξουσία μετά από ανάθεμα στην προηγούμενη. Και με τη σειρά της να γνωρίζει στις επόμενες εκλογές το δικό της ανάθεμα.

Όποιος στοιχειωδώς ζει σε αυτή τη χώρα, κατανοεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθύ πρόβλημα Θεσμών. Πρόβλημα εθνικών προτεραιοτήτων. Και όταν τα δυο βασικά κόμματα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, τσακώνονται για… λεπτομέρειες, είναι εύλογη η διαπίστωση ότι η χώρα δεν θα ξεκολλήσει από την κρίση.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος