Αθηνά Κοροβέση: H “persona non grata” της Επιτροπής Περιβάλλοντος και… η αγένεια που δεν παρακάμπτεται

Αθηνά Κοροβέση
Posted on September 21, 2017, 6:24 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]thinaKorovesi 

 

Προχωρώντας στα χρόνια του μνημονίου, εκτός του γεγονότος ότι υπήρξε αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης, παρουσιάστηκε και μία οξεία αντίδραση χαρακτήρων. Εξόχως κατανοητή, δεδομένων των δύσκολων συγκυριών και της ολικής αναστροφής πορείας της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων.

Τα ανέμελα χρόνια του (κοντινού) παρελθόντος πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν. Και σε ελάχιστα έτη, φτάνοντας πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας δεκαετούς πορείας υπό του μνημονιακού ζυγού, η ψυχολογία ενός ολόκληρου έθνους άλλαξε άρδην. Προφανώς η ζωή πριν την 23η Απριλίου του 2010 δεν ήταν ρόδινη. Με τις εγγενείς παθογένειες της ανεργίας και της φτώχειας γενικότερα, να μην είναι διόλου άγνωστες στην ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο, μετά την εν λόγω ημερομηνία, και καλύτερα για να το γενικεύσουμε, την μετα-μνημονιακή εποχή (που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται δίχως φως στον ορίζοντα), την συνόδευσε μία αλλαγή συναισθημάτων. Μία συνεχής ψυχολογική φόρτιση που δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο. Από συναισθήματα ποικίλα, κατά βάση αρνητικά, καθώς κυριάρχησε η αντίληψη “ο σώζων εαυτώ σωθήτω”. Απολύτως λογικό και απολύτως αναμενόμενο. Μία αντίληψη που διαπέρασε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Και όλες τις σφαίρες της ζωής, με την πολιτική σφαίρα να μην μένει ανεπηρέαστη.

Σαφώς και υπήρξαν λαμπρά παραδείγματα-υποδείγματα αλληλεγγύης, όπως θα έπρεπε να αρμόζει στο γενικότερο κλίμα μιας οικονομικής δυσχέρειας. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ψυχολογία όλων καταρρακώθηκε, επηρέασε με τη σειρά του συνειδήσεις, “χειραγωγώντας” ακόμη και την ψήφο.

Πέραν των πολιτικών προεκτάσεων της εν λόγω συζήτησης, βασικότατο πλήγμα για την ελληνική κοινωνία, υπήρξε και το γεγονός της τροπής που έλαβε η καθημερινότητα των Ελλήνων, υποκινούμενη από τις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις. Στην οποία καθημερινότητα, δυστυχώς παρεισφρήσαν συμπεριφορές, που εκδηλώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο στα μνημονιακά χρόνια. Συμπεριφορές γενικευμένου τυχοδιωκτισμού, που είχαν ως θύματα είτε αδύναμους είτε ευγενείς ανθρώπους. Τους οποίους η κρίση, μπορεί να επηρέασε μεν οικονομικά, δεν τους έβλαψε όμως συναισθηματικά. Και τους οποίους, όπως έχει διδάξει η ζωή, οι τυχοδιώκτες κατάφεραν και τους έβλαψαν, κυρίως συναισθηματικά (πέρα του οικονομικού κομματιού).

Με συμπεριφορές, που ίσως να εκκίνησαν από τις οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο, στο όνομα πάντα του κέρδους, κάτι αντίστοιχο ενός αθέμιτου ανταγωνισμού. Και μίας παντός είδους εκμετάλλευσης του αδύναμου, και μη κακοπροαίρετου πληθυσμού. Με συμπεριφορές επίσης, που ίσως και να ήταν υποβόσκουσες, ως εγγενείς εθνικές παθογένειες. Που απλά να βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Προσβάλλοντας την ευγενική και καλοπροαίρετη μερίδα του πληθυσμού.

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει ποτέ η έκλειψη αυτών των συμπεριφορών. Καθώς, η ευκαιρία αυτή παρακάμφθηκε. Ήδη, από την περίοδο των πρώτων χρόνων της κρίσης, που ενώ θα έπρεπε να κινηθούμε σε ρυθμούς αλληλοπροστασίας, καταφέραμε το άκρως αντίθετο. Να εγκλωβιστούμε στις χειρότερες πράξεις καταστροφής του διπλανού μας. Μέσω άθλιων συμπεριφορών, που υπονομεύουν πρωτίστως την εσωτερική μας νηνεμία. Και αποδεικνύουν τη φαιδρότητα χαρακτήρα και την απώλεια ευγενούς φύσης.

Και αν θα περίμενε κανείς ότι τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να εκδηλωθούν από τη δυστυχισμένη και οικονομικά κατεστραμμένη μερίδα του πληθυσμού, ως ένα φυσικό επακόλουθο οργής και άρνησης παραδοχής των οικονομικών πεπραγμένων, η πραγματικότητα πολλές φορές διαψεύδει.

Αποδεικνύει δε μάλιστα, ότι πολλές φορές, οι άσχημες συμπεριφορές αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως συγκυριών. Που απλώς εκδηλώνονται την… κατάλληλη στιγμή. Εκείνη τη στιγμή, που έχει εξαλειφθεί ο όποιος φόβος αλλαγής κατάστασης και έχει εδραιωθεί η κουλτούρα του “βολέματος”.

Τρανό παράδειγμα, η συμπεριφορά της συμβούλου-συγγενή του υπουργού κ. Κουρουμπλή. Η οποία, προς (οπτική) άγνοια της προεδρεύουσας της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τη διερεύνηση των αστοχιών στο χειρισμό της περιβόητης πλέον πετρελαιοκηλίδας του Σαρωνικού, απαξίωσε ολόκληρη την διαδικασία, την κρισιμότητα της κατάστασης, τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή, καθώς και τον ομιλούντα πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσω της συμπεριφοράς της που εκδηλώθηκε με ειρωνικά γέλια και γκριμάτσες.

Και μπορεί πρωτίστως η αχαρακτήριστη αυτή συμπεριφορά να “στοχοποιούσε” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέληξε εν τέλει να καταστήσει την ίδια τη σύμβουλο του Υπουργού, “persona non grata” μίας εκ των κρισιμότερων επιτροπών. Πλήττοντας στο χείριστο βαθμό, το ήδη βεβαρυμένο ιστορικό χειρισμού του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Που υπηρετεί τον ελληνικό λαό, επιλέγοντας συμβούλους που δεν αντιλαμβάνονται, όπως πρακτικά προκύπτει από την απόρροια συμπεριφοράς, ότι οφείλουν να είναι εκτελεστές της θέλησης του κράτους και να βρίσκονται στην υπηρεσία του δηµόσιου συµφέροντος και των πολιτών, σύμφωνα με το Σύνταγμα πάντα.

Το Σύνταγμα ωστόσο, όπως και τον Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων (που συνεπάγεται ευπρέπεια, σεβασµό, επαγγελµατισµό, ανιδιοτέλεια, ακεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τρόπο που να καθίσταται άξιος της εμπιστοσύνης του κοινού) φαίνεται ότι ξέχασε να διαβάσει η σύμβουλος του Υπουργού. Διότι, σε άλλη περίπτωση, μάλλον ενυπάρχει κάτι βαθύτερο. Που δεν είναι άλλο από την εκ των υστέρων συμπεριφορά της απόρροιας του “βολέματος”. Που στην προκειμένη περίπτωση, με την ειρωνεία και τη χλεύη προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις αυτές αντικατοπτρίζονται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Συμπεριφορές που δυστυχώς ενυπάρχουν, καταστρατηγώντας τις αξίες της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας για τις οποίες θα έπρεπε να ήμασταν υπερήφανοι σαν έθνος. Συμπεριφορές επομένως, μάλλον υποβόσκουσες. Όπως ακριβώς η αγένεια. Που καθότι εγγενής στη φύση ενός ανθρώπου, δεν παρακάμπτεται. Δηλώνοντας, δυστυχώς, για το εκάστοτε πρόσωπο, την “ταπεινή του προέλευση”, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης. Η οποία προσπαθεί να αντισταθμιστεί υποσυνείδητα από τον αγενή, με την απαξίωση της προσωπικότητας του συνανθρώπου του.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies