Αθηνά Κοροβέση: Aπό τις “ψεύτικες ειδήσεις”… στις “απελπισμένες ειδήσεις”

Αθηνά Κοροβέση
Posted on October 26, 2017, 6:00 am

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ; Παρά τον ιδεολογικό και (όχι μόνο) άβυσσο που τους χωρίζει, ο Πλανητάρχης φαίνεται ότι επηρέασε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο αφήγημά του περί των ΜΜΕ.

Η σχετικά νεοσύστατη φράση “fake news” είναι πλέον πασίγνωστη απ΄ άκρη σ΄ άκρη της γης. Έχοντας ως αφετηρία την Αμερική του Τραμπ, η ιδεολογία των “fake news” κατέκλυσε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι “ψεύτικες ειδήσεις”, κινούμενες στον αστερισμό του Τραμπ, μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικότερο επιχείρημα κατά των μέσων ενημέρωσης. Ακριβώς επειδή πάντα υπήρχε η “προδιάθεση” των συστημικών μέσων ενημέρωσης να κινούν τα νήματα. Αυτό το είδαμε και στην Αμερική, όπου τα κραταιά ΜΜΕ μπήκαν στο στόχαστρο του Τραμπ, αν εξαιρέσουμε κάπως την στάση του Αμερικανού Προέδρου προς το φιλοκυβερνητικό Fox News.

Ένα δίκιο είναι η αλήθεια ότι του αναλογεί του κροίσου του αμερικανικού θρόνου, καθότι δέχτηκε πράγματι έναν ανηλεή πόλεμο από αρκετά μέσα ενημέρωσης, που συνεχίζεται από την προεκλογική του καμπάνια μέχρι και σήμερα. Το παράδειγμα της ύπαρξης στήλης επ’ ονόματι “45 After Dark” που κάνει λογοπαίγνιο με τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ και το σκοτάδι, στην ιστοσελίδα Politico, η οποία έδωσε μάχη υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, είναι το πλέον χαρακτηριστικό.

Παρά τα όποια παρεμφερή παραδείγματα (που όταν είσαι η “τέταρτη εξουσία” έχεις πάντα στο οπλοστάσιό σου), στην περίπτωση ωστόσο του Τραμπ, το μένος ενός ανθρώπου που μέχρι πρότινος αποτελούσε και εκείνος μέρος του συστήματος, δεν ισοσκελίστηκε. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε και υποκύπτει ακόμα σε πολλά λάθη, που του αφαιρούν σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του. Μιας και χλευάζει με την κάθε ευκαιρία τον δημοσιογραφικό τομέα της χώρας του, προσδίδοντας του τον επιθετικό προσδιορισμό “fake”, που κατέληξε πλέον σε συνώνυμο των “news”. Ως “fake news” επομένως χαρακτηρίζονται όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, χωρίς ο Αμερικανός Πρόεδρος να κοστολογήσει την “βαρύτητα” του όρου που τους αποδίδει. Χωρίς να αιτιολογήσει καν την απόδοση του προσδιορισμού, αλλά μόνο και μόνο για να διαπράξει μία χλεύη εις βάρος τους, ως μέρος της πολιτικής ρητορικής του.

Δεν είναι να απορεί επομένως κανείς με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Αμερική, με τα τελευταία ευρήματα να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τον θεωρεί όχι απλά μη αξιόπιστο, όχι απλά μη τίμιο, αλλά και απερίσκεπτο. Ένα εύρημα, που αν το συνδέσουμε με την εν λόγω συζήτηση ταιριάζει… γάντι στις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου. Όταν εκείνος κατονομάζει “ψεύτικες” τις ειδήσεις, με την ίδια ευκολία (και συχνότητα) που χειρίζεται το επικοινωνιακό του όπλο, το Twitter.

Για να επιστρέψουμε όμως στην αρχική συλλογιστική του κειμένου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε κάτι επιπλέον. Πήγε την συζήτηση των “fake news” ένα βήμα παραπέρα. Δεν απέδωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης απλά τον χαρακτηρισμό των “ψεύτικων ειδήσεων” αλλά και… των “απελπισμένων ειδήσεων”. Ή όπως πιο λαϊκά είπε: των “desperate news”. Με το επιχείρημα ότι είναι εκείνα που προσπαθούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στις πλατιές μάζες. Με το αντεπιχείρημα όμως της κοινής γνώμης σε αυτό ακριβώς το σημείο, περί της διατήρησης δηλαδή της επιρροής προς τους ψηφοφόρους η οποία φθίνει, να καλπάζει. Είτε μιλάμε για την πολιτική σκηνή της Αμερικής, είτε για εκείνη της Ελλάδας. Ίσως πάλι να φταίνε απλά οι “κακές” παρέες…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies