Αθηνά Κοροβέση: Όταν η σύγκριση με την Ιστορία είναι αναπόφευκτη και μη μετρήσιμη

Αθηνά Κοροβέση
Posted on October 26, 2017, 4:37 pm

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που εκκινεί ουσιαστικά από την Επανάσταση του 1821, αποτελούσε πάντοτε πηγή έμπνευσης, αλλά και βαθύτατου στοχασμού, για όσους ασχολήθηκαν με τη μελέτη της.

Η εθνική μας ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από αυτήν την συναρπαστική διαδρομή της ελληνικής Ιστορίας, καθώς η πληθώρα των πολιτικο-κοινωνικών γεγονότων θα στιγμάτιζε την κάθε εποχή, όπως ακριβώς και οι επιβλητικές πολιτικές παρουσίες που κατεγράφησαν στις σελίδες του 19ου αιώνα και μετέπειτα.

Είναι σαφές ότι το πολιτικό αποτύπωμα του εκάστοτε προσώπου που βρέθηκε στην εξουσία απηχεί και μία υποκειμενική χροιά για τους αναγνώστες των ιστορικών βιβλίων, και για όσους βιώνουν το αποτέλεσμα διακυβέρνησης αν μιλάμε για τη σήμερον εποχή.

Μερικές φορές ωστόσο, η Ιστορία προκαλεί από μόνη της τις συγκρίσεις. Και συνήθως όταν αυτό γίνεται, η πλάστιγγα κλίνει προς το παρελθόν με ένα θετικό πρόσημο.

Μία σύγκριση επί παραδείγματι σαν την ακόλουθη. Όταν το ημερολόγιο έγραφε 26 Οκτωβρίου του 1880 (13/10 με το παλιό ημερ.), μία από τις πλέον εμβληματικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, που σημάδεψε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, θα κατέρριπτε ένα “ρεκόρ” σχεδόν απλησίαστο για τις μέρες μας. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλάμβανε εκείνη την ημέρα να ηγηθεί για 10η φορά της χώρας του από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Μπορεί η χρονική διάρκεια των τότε κυβερνήσεων να μην είναι αντίστοιχη με τους σημερινούς όρους, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ηγήθηκε της Ελλάδας συνολικά για περίπου 7,5 χρόνια, μπορεί να ήταν αρκετές οι φορές που ορκίστηκε Πρωθυπουργός αλλά όχι με την ψήφο του λαού, ωστόσο η ανέλιξή του στο ανώτατο αυτό αξίωμα επί δέκα φορές είναι πολύ περισσότερο από αξιοσημείωτη. Αν συνδυαστεί μάλιστα με το ότι διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Αντιβασιλείας, Υπουργός για κάτι λιγότερο από είκοσι φορές και βουλευτής Μεσσηνίας για σχεδόν μία τριακονταετία, το πολιτικό του εκτόπισμα απογειώνεται. Και εν τέλει επιβεβαιώνεται από την υστεροφημία του και από τη βαριά πολιτική κληρονομιά που κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε.

Και τέλος, με τη σύγκριση που είπαμε παραπάνω να είναι αναπόφευκτη, μας κάνει να αναρωτιόμαστε “Ποιος πολιτικός θα μπορούσε να καταρρίψει σήμερα το ρεκόρ του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου;”. Mε τη σιωπή και τη βαθιά περισυλλογή να “αναλαμβάνουν χρέη” απάντησης.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.