Αθηνά Κοροβέση: Τα… διδάγματα του Ουμπέρτο Έκο για τους πολιτικούς και τα social media

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 19, 2018, 5:35 pm

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

Οι λάτρεις του «Ονόματος του Ρόδου» θρηνούσαν πριν δύο χρόνια τέτοια μέρα την απώλεια του δημιουργού του εμβληματικού βιβλίου. Του πρώτου μυθιστορήματος του Ουμπέρτο Έκο, του Ιταλού φιλόσοφου και στοχαστή, με τις ανεξάντλητες «επαγγελματικές» ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του παιδαγωγού, του κριτικού λογοτεχνίας, του δοκιμιογράφου, του μυθιστοριογράφου, του μεταφραστή, του διδάσκοντα πανεπιστημίου.

Με παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές τον εριστικό του λόγο, η φυσιογνωμία του Έκο σημάδεψε τους παγκόσμιους λογοτεχνικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, με κάποιες από τις φράσεις που έχει πει να θεωρούνται αξιομνημόνευτες. Σαν ένα «θεϊκό δώρο» ενδεχομένως, όπως μεταφράζεται η φράση “Ex Caelis Oblatus” που φέρεται να αποτελεί την πηγή του επιθέτου του.

Με πάθος για οτιδήποτε έντυπο, και με λατρεία για τις εφημερίδες και τα βιβλία, ο Έκο πρόλαβε να ζήσει την έξαρση της τεχνολογικής προόδου και ιδίως της αυξητικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η χαρακτηριστική τοποθέτησή του για το εν λόγω ζήτημα αναδεικνύει την προβληματική πτυχή μιας κοινωνίας, όπου η λογική θα καθυποτάσσεται συνεχώς και κατά πλειοψηφία από την ανάγκη προβολής και δημοσιότητας.

Το λόγια του δεν έχουν παρά να αποτελούν τροφή για σκέψη, έστω και αν ο ίδιος φέρεται να γενικεύει το συμπέρασμά του, προτάσσοντάς το με περίσσεια απολυτότητα, συνοδευόμενη από μη δόκιμο λόγο:

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Κάτι αντίστοιχο με ό,τι είχε πει και για την τηλεόραση: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση».

Η ερμηνεία των λεγομένων του, εν προκειμένω αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεχομένως να μην σφυγμομετρά απόλυτα τον παλμό του ψηφιακού κόσμου σήμερα. Τόσο γιατί τα social media εξελίχθηκαν στην κινητοποιό δύναμη απεγκλωβισμού της λαϊκής σκέψης που ήταν έως και αδύνατο να εισακουστεί στους κυβερνώντες, όσο και διότι κατόρθωσαν να λειτουργήσουν αντίστροφα από πλευράς πολιτικού κόσμου, ο οποίος καθορίζει πλέον την ατζέντα του βάση της σφυγμομέτρησης που εισπράττει από τον λαό.

Αυτό το τελευταίο ενέχει ωστόσο πολλαπλούς κίνδυνους, ακριβώς λόγω του συμπεράσματος στο οποίο κατέληξε ο Έκο. Με αποτέλεσμα, τα διαδικτυακά λάθη στα οποία υποπίπτουν οι έχοντες την εξουσία, ή οι εν δυνάμει έχοντες αυτήν, να προσφέρουν πλεόνασμα σαρκαστικού (έγγραφου) λόγου από την… καθ΄ ομολογίαν κοινωνική βάση των social media. Από τον μέσο χρήστη που αδυνατεί πολλές φορές να κατανοήσει τις αντιδράσεις αμετροέπειας και πανικού στον ψηφιακό κόσμο του Facebook, του Twitter κ.ο.κ., εκείνων που επιζητούν την ψήφο του, μπρος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο «απειλής» τους από τον (σε ρόλο χρήστη) λαό.  Ή ίσως, και να κατανοεί πλήρως τον λόγο που οδηγεί τους πολιτικά υψηλά ιστάμενους να προσφεύγουν σε σπασμωδικές κινήσεις, λόγω του μη σωστού αφουγκρασμού των «θέλω» της κοινωνίας.

Ο Ουμπέρτο Έκο μπορεί να γενίκευσε το ανωτέρω συμπέρασμά του σε παγκόσμια κλίμακα, σε εγχώριο πάντως, δικό μας επίπεδο, οι αλήθειες που εμπεριέχει ουκ ολίγες είναι. Με τα παραδείγματα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι πλείστα. Και που σε κάθε περίπτωση, τα λυπηρότερα από αυτά να μην είναι εκείνα των πολιτών, καθώς είναι φυσικό να μην αντιλαμβάνονται εξ ολοκλήρου τη δύναμη του διαδικτύου, αλλά των πολιτικών. Βάση των επιλογών των οποίων, διαμορφώνεται η ατζέντα ζωής του πολίτη.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies