Αθηνά Κοροβέση: Ο νορμαλισμός των… πολλών «κανονικοτήτων»

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 10, 2018, 6:16 pm

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Η λέξη «κανονικότητα» αν είχε ψυχή, μάλλον θα ήταν κολακευμένη τις τελευταίες ημέρες… Όχι για την νοηματική απόχρωση που της αποδίδεται, παρά για την ποσοτικά ασυνήθιστη εκφορά της στο δημόσιο λόγο. Διότι, αναφορικά με το στρεβλό νόημα που τείνει να λάβει εξ ολοκλήρου, θα ήθελε να σβηστεί από το λεξιλόγιο.

«Κανονικότητα» λοιπόν η άδεια Κουφοντίνα, «κανονικότητα» και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν όπως ισχυρίζεται η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, με περίσσεια προκλητικότητας. Όταν (απλά να αναφέρουμε) 26χρονος κρατούμενος των φυλακών Μαλανδρίνου «έσβησε» από την «κανονικότητα» των συνθηκών κράτησής του.

Επιστάμενες συνθήκες «κανονικότητας» επομένως, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, αν η κανονικότητα της εξόδου από την κρίση, που επίσης συζητείται εντόνως λόγω της έκδοσης του επταετούς ομολόγου και της επίσκεψης του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στη χώρα μας, ενέχει ψήγματα πλάνης στο άκουσμά της.

Το… οικονομικό σκέλος της κανονικότητας στη χώρα μας, προσανατολισμένο στην πολυπόθητη εθνική οικονομική ανάκαμψη, αφορά στην ουσιαστική χρησιμοποίηση της λέξης, καθότι μόνο «κανονική» δεν μπορεί να θεωρηθεί η παρατεταμένη περίοδος των μνημονίων. Αν και για την εκάστοτε προσωπική ερμηνεία, τον κύριο ρόλο παίζει και η οπτική γωνία από την οποία βλέπει ο καθένας τη ζώσα πραγματικότητα. Την οποία, στην προκειμένη περίπτωση, οι σημερινοί 18άρηδες θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως «κανονική» μη έχοντας μνήμες από εποχές προ-κρίσης.

Τί γίνεται ωστόσο με το ηθικό σκέλος της «κανονικότητας» που λαμβάνει και τη βούλα πλέον της εγχώριας Δικαιοσύνης; Το ερώτημα βεβαίως ρητορικό, ταιριάζει ωστόσο απόλυτα στη δεδομένη συγκυρία του Novartis, του Σκοπιανού, της αναζωπύρωσης εποχών «εμφυλίου» και «εθνικού διχασμού». Όλα στο πλαίσιο μιας «κανονικότητας» που προσπαθεί να πνίξει με τα πλοκάμια της το όποιο κανονικό στοιχείο διέτρεχε την καθημερινότητά μας. Πριν η εθνική «ατζέντα» καταστεί πολυποίκιλη με όλα τα παραπάνω και χαθεί το ορθό νόημα της λέξης.

Μία «κανονικότητα» που συμπαρέσυρε την κοιτίδα της Δημοκρατίας, η οποία τώρα «χαίρει» της κατακραυγής της διεθνούς κοινότητας για την «κανονικότητα» των εξόδων του «Λουκά» της «17Νοέμβρη». Μία «κανονικότητα» επίσης που οδήγησε σε ακρότητες καταστάσεων και συμπεριφορών, απαξιώνοντας ακόμη και πρόσωπα-σύμβολα που σημάδεψαν την ιστορία του ιερού ετούτου τόπου. Με «ηθικό» (στρεβλό) δίδαγμα εν κατακλείδι, εκείνο του… νορμαλισμού των πολλών «κανονικοτήτων», με τις οποίες μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να συμβιούμε.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.