Αθηνά Κοροβέση: Η κανονικότητα μιας αντικανονικότητας

Αθηνά Κοροβέση
Posted on August 16, 2017, 7:59 pm

 

[email protected] 

 

Ένα πολύπαθο καλοκαίρι. Για ακόμη μία χρονιά. Με την ίδια τη ζωή να διακυβεύεται και τις περιουσίες των πολιτών να γίνονται έρμαιο των πυρκαγιών.

Η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, σύμφωνα με το γνωστό ρητό. Ή σύμφωνα με το άλλο ρητό, το πάθημα γίνεται μάθημα. Κανένα από αυτά ωστόσο δεν ισχύουν στην τρέχουσα συγκυρία. Η επανάληψη κάθε θέρος της πύρινης λαίλαπας, δεν συμβάλλει στη περαιτέρω μάθηση. Το πάθημα δεν συμβάλλει στην πρόληψη και κατ΄ επέκταση στην ανά πάσα στιγμή κινητοποίηση.

Αναμφίβολα, τα πύρινα μέτωπα ήσαν πολλά ανά την χώρα. Στην καρδιά του καλοκαιριού και των θερινών διακοπών, που «υποθάλπουν» από μόνα τους μία αναποτελεσματικότητα. Τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, ώστε η εγρήγορση να έρχεται σε πρώτο πλάνο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή των θερινών δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Που βαίνουν όλο και πιο αραιά όσο προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Σε μία πόλη που θέλει να φημίζεται για την τουριστική της αίγλη.

Έτσι και το φυσικό τοπίο της χώρας μας. Μπορεί να βροντοφωνάζουμε με κάθε ευκαιρία το κάλλος της Ελλάδας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν συνεργό μας στη διαφήμιση της χώρας μας, όμως στην περίοδο της αυξημένης επικινδυνότητας, η πρόληψη φτάνει με καθυστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάσπαση των δυνάμεων σε πλήθος μετώπων δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα. Στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, ίσως απαιτούνταν από πολύ νωρίς μία βοήθεια από το εξωτερικό. Ίσως πάλι να απαιτούνταν ένας καλύτερος συντονισμός μέσω οργανωμένου σχεδίου. Ίσως πάλι, αυτή η ανοργανωσιά όπως πολλοί αποκάλεσαν, να απορρέει από μία νοοτροπία, από την οποία δύσκολα μπορούμε να απαλλαχθούμε. Εκείνη της τελευταίας στιγμής. Ή της άρνησης παραδοχής της πραγματικότητας. Ή πιο σωστά, της αυταπάρνησης της μάθησης από τα παθήματα και τα όποια λάθη του παρελθόντος. Που οδηγούν εν τέλει στην αντικανονική πορεία μιας κανονικότητας.

Για μία χώρα όμως, που όταν θέλει μπορεί και καταφέρνει σπουδαία επιτεύγματα. Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό της μπορεί να κατακτήσει ακόμα και τις κορυφές του κόσμου.

Όταν όμως η παθογενής νοοτροπία υπερέχει, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την καμένη γη που αφήνουν πίσω τους οι πύρινες γλώσσες του 2017.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.