Αθηνά Κοροβέση: Η Ελλάδα, οι επενδύσεις και ο “δράκος της Ασίας”

Αθηνά Κοροβέση
Posted on October 02, 2017, 10:00 am

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

Πολλές ήταν οι χώρες που μας απασχόλησαν τον περασμένο μήνα. Η επίσκεψη Μακρόν στις αρχές Σεπτεμβρίου να θέτει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας σε πρώτο πλάνο, οι γερμανικές εκλογές να μονοπωλούν τις αναλύσεις και να προμηνύουν την συνεχή πλέον ενασχόληση ολόκληρης της Ευρώπης με το φάντασμα της ακροδεξιάς, το δημοψήφισμα στη Καταλονία να έρχεται ως τελευταία εξέλιξη και να ταράσσει τα νερά της ισπανικής κοινωνίας, και μέσα σε όλα η σταθερά του Ντοναλντ Τραμπ να παραμένει στην ατζέντα.

Εκτός ωστόσο των “συμβατικών” αυτών δυνάμεων, οι οποίες αναπόφευκτα μας επηρεάζουν, μία άλλη δύναμη, εξ ανατολάς ανερχόμενη, μονοπώλησε το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν είναι άλλη από την τιμώμενη χώρα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η μακρινή, μυστηριώδης και πάντα άξια εξερεύνησης Κίνα, και προσκείμενη στο ελληνικό πνεύμα φιλοξενίας, “συνδέθηκε” για τα καλά με τη χώρα μας. Kάτι αντίστοιχο θα λέγαμε, με το ρεαλισμό που αποπνέει η εγκαινίαση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Πεκίνου.

Ο “δράκος της Ασίας” που κινείται, για πολλούς απειλητικά προς τη Δύση, έριξε… άγκυρα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) στη χώρα μας, αναγάγοντας τις σινο-ελληνικές σχέσεις σε διαρκή προτεραιότητα.

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, εντάσσει τη χώρα μας στους σημαντικότερους παίκτες του πόκερ των επενδύσεων των Κινέζων, με την Ευρώπη να έχει ωστόσο τις αμφιβολίες της για την εξ ανατολάς επέλαση. Δεν ήταν άλλωστε λίγα τα δημοσιεύματα το προηγούμενο διάσημα, με ναυαρχίδα άρθρο στην Τhe New York Times, που επέκριναν ξεκάθαρα τη στάση της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο στην Κίνα για να δρομολογήσει αμέριμνη τα επενδυτικά της σχέδια προς τη Δύση. Τη στιγμή που η προσοχή ήταν στραμμένη στη Μόσχα και στη ρωσική επιρροή.

Τα “λάθη” ωστόσο της Δύσης, από τα οποία προήλθε το πλεονέκτημα της επέκτασης του ζωτικού χώρου για την Κίνα, ώστε να πραγματοποιήσει την επενδυτική της μανία, έθεσαν όχι μόνο την “Χώρα των Δράκων” στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Καθώς η τελευταία, ευρισκόμενη στο διηπειρωτικό σταυροδρόμι, κατόρθωσε άμεσα και έμμεσα, να αποτελέσει την πρώτη επιλογή της κινεζικής επενδυτικής ατζέντας.

Τί κι αν η κινεζική μηχανή διχάζει την Ευρώπη και τη Δύση ολόκληρη; Tο Πεκίνο “διάβασε” σωστά τα εκ δύσεως λάθη, και επωφελήθηκε άρδην, από το κατά τα άλλα θολό εν Ελλάδι πεδίο λόγω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Σαν μία ήρεμη δύναμη, που έχτιζε χρόνια το επενδυτικό υπόβαθρο, και εκμεταλλεύθηκε τις σωστές στιγμές την συνέχιση του “Δρόμου του Μεταξιού”. Που (για να επανέλθουμε στα εγχώρια) σε αντίθεση, με πολλούς άλλους “δρόμους” (πολιτικούς, οικονομικούς κλπ.) στη χώρα μας, εκεί το φως διαφαίνεται στο τέλος. Με τους τυχερούς ιθύνοντες της “εκμετάλλευσης” των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, να αποκτούν το μεγαλύτερο μερίδιο αίγλης της συγκυρίας αυτής.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.