Αθηνά Κοροβέση: Η αμετροέπεια των τεχνολογικά “ανεπτυγμένων” κοινωνιών

Αθηνά Κοροβέση
Posted on September 05, 2017, 5:05 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected] 

 

Με αφορμή την σημερινή έναρξη των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η συλλογιστική της τεχνολογικής προόδου και των αντίστοιχων ωφελημάτων μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Η έξαρση της ενασχόλησης με την τεχνολογία και οι ανέλπιστες, πριν κάποια χρόνια, εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, σηματοδότησαν μία ξεκάθαρη στροφή στην πορεία της ανθρωπότητας. Που εκτός από την προδιαγεγραμμένη μετεξέλιξή της, βρήκε εναλλακτικές πορείες προς μία διακτίνωση γνώσης και ενθουσιασμού, μην αφήνοντας ανεπηρέαστο σχεδόν κανέναν τομέα της σύγχρονης ζωής.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις επομένως, καθόριζαν ανέκαθεν τα διαφορετικά στάδια διαβίωσης στο πέρασμα των αιώνων. Με αποκορύφωμα φυσικά, τις σημαντικές αλλαγές που διαπιστώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Το παράδειγμα της πρώτης παραγράφου, αποτελεί ένα από τα πολλά θετικά αποκυήματα αυτού του θαύματος της τεχνολογικής προόδου, που είμαστε στην πλεονεκτική θέση να βιώνουμε. Βεβαίως, το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής των νέων φοιτητών υφίσταται στη χώρα μας από το 2015. Αποτελεί όμως καινοτομία που αξίζει να επαινείται στην έναρξη του εκάστοτε ακαδημαϊκού έτους, ως εξαιρετική διαδικασία διευκόλυνσης των φοιτητών που ολοκληρώνουν το στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το μέλλον να ξετυλίγεται μπροστά τους. Πόσο δε εκείνων, που διαβιούν σε απόσταση που δεν τους επιτρέπει την απευθείας μετάβασή τους στον χώρο των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας, ώστε με τη φυσική τους παρουσία να αποκτήσουν τη φοιτητική ιδιότητα, εν μέσω των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση τους.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για την φυσική εξέλιξη της ανθρωπότητας, ακόμα και αν τα επιτεύγματα του 21ου αιώνα, και ιδιαίτερα της δεύτερης δεκαετίας του, φάνταζαν όνειρο θερινής νυκτός στη δύση του προηγούμενου.

Την φυσική αυτή εξέλιξη ωστόσο, μετουσιωμένη σε μία ροπή για πρόοδο και βελτιστοποίηση, η ελληνική κοινωνία δεν την είδε τα τελευταία χρόνια. Όχι φυσικά από την οπτική της τεχνολογικής προόδου. Στον συγκεκριμένο τομέα μάλιστα, κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι πρέπει να είμαστε.

Έστω και αν βιώνουμε κάθε στάδιο της παγκόσμιας ιστορίας, με λίγη χρονοκαθυστέρηση (όπως επί παραδείγματι συνέβη, καλώς ή κακώς με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση), οι τεχνολογικές μας επιδόσεις προσφέρουν τα απόλυτα εχέγγυα για επάξια διεθνή παρουσία με τους γίγαντες της ανάπτυξης, βασιζόμενες πρωτίστως στο εξειδικευμένο μας ανθρώπινο δυναμικό.

Μία αντίστοιχη πρόοδος στη νοοτροπία δεν παρατηρήθηκε. Ίσα ίσα σε αυτήν την περίπτωση, η τεχνολογία υποβοήθησε κακεντρεχείς αντιλήψεις και παρεμβάσεις πάσης φύσεως, που σε αντίθετη περίπτωση, άνευ μίας πλασμένης από εμάς τους ίδιους κατάστασης διασημότητας, η οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση θα σταθμιζόταν και μία και δύο φορές.

Η αμετροέπεια ωστόσο που διακρίνει τις τεχνολογικά «ανεπτυγμένες» κοινωνίες, παρεισφρέει, ή πιο σωστά εισβάλει, σε όλες τις πτυχές της ζωής. Και το κλείσιμο αυτής της χαραμάδας βρίσκεται πάντα στη διακριτική μας ευχέρεια.

Αμετροέπεια δεν συνεπάγεται ωστόσο και ακρότητες. Έτσι ακριβώς, και η πλήρης σιωπή δεν υποκαθιστά την προβληματική πλευρά της τεχνολογικής προόδου. Όπως κατ΄ αντιστοιχία η απραξία δεν προέταξε ποτέ την επαναστατική ροπή της ανθρώπινης φύσης.

Ή όπως είχε πει ο Αισχύλος «‘Έργω κ’ ουκέτι μύθω». Έργα και όχι λόγια δηλαδή. Ώστε να αποκατασταθεί το χάσμα που δημιούργησαν τα προς εμπρός βήματα. Ώστε το «θαύμα της προόδου» να λάβει το πραγματικό του νόημα. Ως παράδειγμα προς μίμηση όλων των πτυχών της ζωής μας. Πολιτικών, και μη.

Στην ελληνική κοινωνία, που σε ελάχιστα χρόνια θα εορτάζει την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μία επέτειος που θα σκιαγραφήσει πολύ γλαφυρά το νόημα των πραγματικών βημάτων προόδου, στο πέρασμα των χρόνων.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies