Αθηνά Κοροβέση: Από την Eldorado Gold… στον Καρανίκα, και στις αντιγραφές των φοιτητών

Αθηνά Κοροβέση
Posted on September 13, 2017, 9:44 am

 

[email protected]thinaKorovesi 

 

Άγνοια κινδύνου… Όπως μας προϊδεάζει και η ίδια η φράση, αποτελεί την άγνωστη πτυχή των εκάστοτε πράξεων, που εμπεριέχουν μία υπόνοια κινδύνου. Η προβληματική ωστόσο διάσταση μία τέτοιας κατάστασης αφορά στην αδιαφορία των συνεπειών που επιφέρουν οι όποιες “επικίνδυνες” πράξεις, που μπορούν να φτάσουν στο σημείο να βλάψουν ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η παράμετρος της αλαζονείας, όταν υπεισέρχεται σε μία κατάσταση σαν την παραπάνω, εκτός του ότι συμβάλει στο ενδεχόμενο περιθωριοποίησης του εκάστοτε προσώπου, λειτουργεί περαιτέρω εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Που με αφορμή συγκεκριμένα περιστατικά, αμαυρώνεται η υπόληψη μίας ολόκληρης κοινωνίας.

Από την άλλη, όταν τα συγκεκριμένα περιστατικά χρήζουν ευνοϊκής αντιμετώπισης ή ακόμα χειρότερα, πλήρους αποδοχής, το αποτέλεσμα μπορεί να λάβει μία έκρυθμη πορεία, που δύσκολα θα συγκλίνει στον ίσιο δρόμο.

Τα γεγονότα της επικαιρότητας, κάπως έτσι, μπορούν να αποτελέσουν “έμπνευση” για όχι και τόσο ευχάριστες συζητήσεις. Όταν ειδικότερα, οι πράξεις αυτές που θεωρητικά πάντα ενέχουν αυτήν την άγνοια κινδύνου, εμπαίζουν με την κοινή γνώμη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξωφρενικά εξοργιστικό.

Δύο πολύ πρόσφατα, αλλά και πολύ “δικά” μας παραδείγματα, που ταιριάζουν με την παραπάνω συλλογιστική είναι, από τη μία, τα σχόλια Καρανίκα για την απόφαση απόσυρσης επένδυσης της Eldorado Gold στα μεταλλεία Χαλκιδικής, και από την άλλη, το πρωτοφανές περιστατικό μαζικής αντιγραφής εργασιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Και στα δύο περιστατικά η άγνοια κινδύνου είναι έκδηλη.

Στο μεν πρώτο, η άγνοια κινδύνου σχετίζεται με την αλαζονική φύση ενός ανθρώπου, που λόγω της συμμετοχής του στην πολιτική ζωή της χώρας, έστω και με αυτόν τον έμμεσο, αλλά ταυτόχρονα καθοριστικό τρόπο, θα λογιζόταν ορθό από πλευράς του να συνετιστεί από τον ηχηρό απόηχο των πράξεων του. Των έγγραφων παρεμβάσεών του για την ακρίβεια, που δημιουργούν, εκτός των άλλων, και μία απώλεια εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, η επιμονή παρέμβασης στα κοινά, με οιονδήποτε τρόπο, επιφέρει την παραπάνω αλαζονεία, από την οποία δύσκολα απαλλάσσεται όποιος συμβιεί μαζί της. Η συμπεριφορά αυτή επιπροσθέτως, συμβάλει στη ρητορική της άγνοιας κινδύνου, που στα λεγόμενα του κ. Καρανίκα, εντοπίζεται, πρώτον στην (φαινομενική ίσως;) ρητορική που επιφέρει πλήγμα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, λόγω της αστοχίας των τοποθετήσεών του. Και δεύτερον, στην επικινδυνότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν άνετα τη δυνατότητα στους χρήστες να “κανιβαλίσουν” παρόμοιες δημόσιες παρεμβάσεις.

Το δεύτερο περιστατικό, που αφορά στη μαζική αντιγραφή εντός ενός δημόσιου πανεπιστημίου, λειτουργεί και αυτό προσθετικά στην ενίσχυση του επικίνδυνου αυτού φαύλου κύκλου της άγνοιας κινδύνου. Καθώς όσοι φοιτητές το επιχείρησαν, δεν αντιλήφθηκαν το ενδεχόμενο τιμωρίας τους. Γιατί κυρίως, απομυθοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και το σύστημα παιδείας της χώρας όπου φοιτούν. Επιπλέον, η άγνοια κινδύνου της πράξης τους συνεπάγεται μία παγιωμένη νοοτροπία, που δυστυχώς υποβόσκει. Και μάλλον εντείνεται στο πέρασμα των γενεών. Κατά κύριο λόγο όμως, σχετίζεται με την πραγματικότητα που αναμένεται να βιώσουν οι φοιτητές, όταν εκτός των εύκολων λύσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των καταστάσεων ζωής.

Ωστόσο, και τα δύο δυσάρεστα περιστατικά έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Την απουσία σεβασμού προς το πρόσωπο του εαυτού του “θύτη”. Mε πραγματικούς χαμένους, όσους υπομένουν τέτοιες καταστάσεις, είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία τους.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.