Έχει ρόλο ο Νίκος Δένδιας στο μέλλον της Νέας Δημοκρατίας;

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on October 12, 2017, 10:05 am
2 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ να έχει βρει θέση και χώρο στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, και την Κεντροαριστερά συνολικά να περπατάει στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, με τον σημερινό Πρωθυπουργό να έχει διαρκές φλερτ με τον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, η ελληνική Κεντροδεξιά παραμένει η πιο ενδιαφέρουσα πολιτική δεξαμενή, για να εκμαιεύσει κανείς σενάρια για το μέλλον.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν αναμονή πρωθυπουργό, το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον μια σειρά από άλλα, αξιόλογα και… ενδιαφέροντα στελέχη. Ο Νίκος Δένδιας, για παράδειγμα, έχει ρόλο στο μέλλον της Νέας Δημοκρατίας; Και, αν ναι, είναι ο ρόλος αυτός κοντά στα θέλω και τις επιδιώξεις του Κερκυραίου πολιτικού;

Όσο κι αν… δεν του φαίνεται, ο Νίκος Δένδιας είναι ήδη 58 ετών, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται ηλικιακά πιο κοντά στην “προηγούμενη φουρνιά” ηγετικών στελεχών, παρά σε εκείνη που διεκδικεί ρόλο στο… μεθεπόμενο επεισόδιο της Κεντροδεξιάς.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι 61 ετών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 63, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 64, ο Αντώνης Σαμαράς 66. Απ’ την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 49 ετών, και ο Κωστής Χατζηδάκης 52.

Η ηλικία έχει τη σημασία της, όταν επιχειρεί κάποιος να χαρτογραφήσει το μέλλον, καθώς συνήθως οι μεγάλες παρατάξεις στρέφουν τη ματιά τους στις γενιές που έρχονται. Όχι σε εκείνες που έχουν ήδη προσπεράσει.

 

Ο Νίκος Δένδιας οικοδομεί προσεκτικά το προφίλ του “κεντρικού παίκτη”, τα τελευταία χρόνια. Αν και με αναφορές στην καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν από τα στελέχη που στήριξε και ανέδειξε ο Αντώνης Σαμαράς… όσο λίγα. Γι’ αυτό και όταν, μετά το εκλογικό φιάσκο του Ιανουαρίου του 2015, ο Νίκος Δένδιας ήταν εξ εκείνων που ηγήθηκαν της κίνησης αλλαγής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, απέναντι στον Μάκη Βορίδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν οι δυο βασικοί σύμμαχοι του Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε την οργή του για τον Κερκυραίο πολιτικό.

Οι μήνες πέρασαν, αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε, και όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκάλεσε εσωκομματικές κάλπες, μετά το νέο φιάσκο του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Νίκος Δένδιας ήταν μεταξύ εκείνων που αρκετοί θεωρούσαν ότι μπορούσε και έπρεπε να βγει μπροστά. Δεν το έκανε. Δεν βγήκε. Και μάλλον… έχασε τη σειρά του, καθώς το καραμανλικό στρατόπεδο εκφράστηκε στην κάλπη δια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το ερώτημα είναι αν ο Νίκος Δένδιας μπορεί να ξαναπιάσει… εκείνο το νήμα. Να καλύψει τα χαμένα χρόνια. Να εκφράσει εκείνος στο μέλλον την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η πιο συμπαγής και μαζική, όπως φάνηκε και από το “καθαρό” 48% της κάλπης του Ιανουαρίου του 2016, χωρίς δηλαδή… περαστικούς και “ξένα σώματα”.

Οι κινήσεις του είναι προσεκτικές. Ίσως επειδή βλέπει ότι δεν έχει… μεγάλο ανταγωνισμό σε εσωκομματικό επίπεδο, αναφορικά με άλλους που επίσης θα διεκδικούσαν να εκφράσουν την καραμανλική πτέρυγα.

Μόνο που… Τα πολιτικά δεδομένα, ειδικά στα χρόνια του Μνημονίου, αλλάζουν με σκανδαλιστική ταχύτητα, σε σχέση με το παρελθόν. Ο δε Νίκος Δένδιας, αυτά τα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από τα γεγονότα του 2015, δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό να… μπερδέψει τον λόγο του με στοιχεία υπερβολής, για να αντέξει στον… ανταγωνισμό με όσους, στον χώρο της Κεντροδεξιάς, καταγράφονται ως φυσικοί και αυτονόητοι εκφραστές της ρητορικής “γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ”.

Έτσι, στη “στάθμιση συμφέροντος”, κέρδισε προσωρινά, αλλά χάνει μακροπρόθεσμα. Γιατί, υπέστη ρωγμή, αν και όχι μη… διορθώσιμη, το μετριοπαθές προφίλ του. Το στοίχημα λοιπόν για τον Κερκυραίο πολιτικό βρίσκεται στην… ανακατασκευή.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής