Ένα βιβλίο… πρόλογος για τις εκλογές της Κύπρου

Αθηνά Κοροβέση
Posted on December 28, 2017, 8:51 pm

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

Η Κύπρος καλωσορίζει το 2018, εισερχόμενη παράλληλα στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου, και για τις 4 Φεβρουαρίου αν απαιτηθεί η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

Μακριά από τις εκκωφαντικές αψιμαχίες που μας έχει συνηθίσει η εγχώρια πολιτική σκηνή όταν εισέρχεται σε mood προεκλογικής περιόδου, η προεκλογική περίοδος στην Μεγαλόνησο διεξάγεται θα λέγαμε λίγο… παραπάνω αξιοπρεπώς και με προχωρημένη διάθεση για ήπιων τόνων αντιπαραθέσεις. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ίσως μας διέφευγε της προσοχής ότι οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν σε σχεδόν έναν μήνα, αν δεν είχαμε σήμερα τη δημοσιοποίηση ενός τεύχους 140 σελίδων με τις προγραμματικές θέσεις του (ξανά υποψηφίου) Προέδρου Αναστασιάδη για την επόμενη πενταετία, την οποία διεκδικεί εκ νέου, για μία δεύτερη (και τελευταία όπως ξεκάθαρα δηλώνει στην εν λόγω έκδοση) θητεία στα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

“Για την Κύπρο της Νέας Εποχής. Το Όραμα, το Σχέδιο και το Έργο” έγραφε η λεζάντα που συνόδευσε τη φωτογραφία που παρουσίαζε την ομώνυμη έκδοση, στην ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την συγκυρία να είναι ιδανική για τον απολογισμό της προηγουμένης πενταετίας, όπως αρμόζει από ψυχολογικής και πρακτικής πλευράς στο κλείσιμο κάθε κύκλου, πόσο μάλλον στην αυλαία κάθε ημερολογιακού έτους. Αλλά κυρίως, για την καταγραφή των προσδοκιών και του οράματος για τα σχέδια του μέλλοντος.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκδοσης, η οποία θα παρουσιαστεί και επισήμως στις 2 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί σε διάφορα σημεία την αυτοκριτική του, αναφερόμενος στην ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που χρήζουν εξεύρεσης λύσεων. Επιζητώντας προς αυτόν τον σκοπό, τη λαϊκή ετυμηγορία για την ολοκλήρωση της διαδρομής προς την υλοποίηση του “Νέου Μοντέλου της Κύπρου”.

Στη θεματολογία της έκδοσης, που περιλαμβάνει την Οικονομία, το Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης, τον Εκσυγχρονισμό του Κράτους και την Πάταξη της Διαφθοράς, την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, του Υδρογονάνθρακες, τον Τουρισμό, την Απασχόληση και την Ανεργία και τα ζητήματα που αφορούν εν γένει στον πολίτη, ξεχωριστή θέση, στις πρώτες σελίδες έχει όπως αναμενόταν, το Κυπριακό.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διεκδίκησης ενός ανεξάρτητου κράτους, μακριά από κηδεμόνες, εγγυητές και «χωροφύλακες», και να επαναφέρει στη σκέψη ένα διαρκές “γιατί;”, αναφορικά με τη διαιώνιση άλυτων ζητημάτων του Ελληνισμού, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Όπως, για παράδειγμα με το Σκοπιανό, που επανέρχεται δριμύτερο στην επικαιρότητα.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.