Ένας συνεπής Ευρωπαίος, που επέλεξε το… μικρότερο κακό

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 28, 2017, 1:41 pm
3 secs

 

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitte[email protected]

Στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετακομίζει στην Προεδρία της Γερμανικής Βουλής, με κεντρικό αφήγημα καθηκόντων το… στρίμωγμα των ακροδεξιών του AfD, που αναδείχτηκαν τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της χώρας που κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, καθρεφτίζεται, έστω και… με ρυτίδες, μια άλλη, περισσότερο πολιτική Ευρώπη, σε σχέση με τη σημερινή.

Οξύμωρη εν πολλοίς η διαπίστωση, από τη στιγμή που η Ευρώπη των ύστερων ετών, είναι η Ευρώπη για τη διαμόρφωση της οποίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο Βόλφγκνανγκ Σόιμπλε. Μια Ευρώπη με τσαλακωμένες κοινωνικές ευαισθησίες, με περίσσευμα κυνισμού, με τους αριθμούς (και όχι τους ανθρώπους) σε πρώτο πλάνο. Μια Ευρώπη που, ακριβώς επειδή έχασε τον προσανατολισμό της, επέτρεψε και τροφοδότησε τη δημιουργία λαϊκιστικών κινημάτων. Στα όρια της απειλής προς την ίδια τη Δημοκρατία.

Ωστόσο… Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλήθηκε αυτά τα τελευταία χρόνια, να λειτουργήσει ανασταλτικά. Να προλαβεί δηλαδή το μεγαλύτερο κακό. Για την αποτροπή του οποίου, εκ των πραγμάτων επέτρεψε και συνέβαλε στη δημιουργία μικρότερων τεράτων.

Βαθιά ευρωπαϊστής ο ίδιος, συνεπής στην ιδέα της κοινής πατρίδας των λαών της ηπείρου που ταλαιπωρήθηκε ιστορικά από πολέμους, περισσότερο από κάθε άλλη, ο Σόιμπλε κατανόησε εγκαίρως ότι, η μεγαλύτερη και, πιθανότατα, μη αναστρέψιμη τραγωδία, που θα έπρεπε να αποτρέψει, ήταν η ίδια η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τότε, η ακροδεξιά στη Γερμανία δεν θα ήταν μόνο στο 13%. Και σε άλλες χώρες, επίσης πολύ μεγαλύτερη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ταξίδεψε τη ματιά του στο μέλλον. Και επέλεξε να θυσιάσει το παρόν, φυσικά και τη δική του υστεροφημία σε λαούς όπως τον ελληνικό, που κακοποιηθήκαμε από τα προγράμματα τυφλής και άδικης λιτότητας των Μνημονίων.

Ο εμβληματικός αρχιτέκτονας (μαζί με τον Χέλμουτ Κολ) της Επανένωσης της Γερμανίας ωστόσο, είναι μπολιασμένος με μια από τις ηθικές υπεραξίες της πολιτικής: Τη θυσία της μονάδας μπροστά στο καλό του συνόλου. Είτε η Ιστορία του συμπεριφερθεί ευγενικά, είτε όχι…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας