Ένας… ρατσιστάκος, παιδί του κομματικού σωλήνα. Και… νεόγερος

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 17, 2017, 6:34 am
2 secs

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Η λαϊκή μυθοπλασία τα έχει πει όλα, και εγκαίρως, για τους αθίγγανους και τα νταούλια τους… Η Αυστρία, από τον Μέτερνιχ στον Κουρτς.

Μια χώρα με εμβληματική διαδρομή, κουλτούρα, πολιτισμό, Ιστορία, αλλά και σκανδαλώδη ροπή προς τον ολοκληρωτισμό, μια χώρα που στα βάθη των αιώνων παρέδωσε στην ανθρωπότητα έναν Μέτερνιχ, δηλαδή το… κράμα Μέρκελ-Σόιμπλε της εποχής, κατάντησε σήμερα, στους καιρούς της κρίσης και των πλαστών ταυτοτήτων που διαμορφώνουν τα social media, να ξεπέσει στον Σεμπάστιαν Κούρτς.

Το προφίλ του 31χρονου νικητή των εκλογών και επόμενου Καγκελάριου της Αυστρίας, ήταν εξαρχής προβληματικό. Με τις σκοτεινές γωνίες του. Και όχι μόνο επειδή κερδίζει άνευ ανταγωνισμού τον τίτλο του μεγαλύτερου και πιο παθιασμένου ανθέλληνα που κυκλοφορεί στην τρέχουσα ευρωπαϊκή ηγεσία. Επειδή, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, μας προσφέρει επαρκή στοιχεία ταυτότητας… ρατσιστάκου. Θλιβερό και εκκωφαντικό για άνθρωπο της δικής του γενιάς.

Εκεί ωστόσο, περνάμε στη δεύτερη παράγραφο προβληματισμού. Στη γενιά του Σεμπάστιαν Κουρτς περισσεύει το δήθεν, σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης. Ατομικές διαδρομές χωρίς… σπονδυλική στήλη, χωρίς κουλτούρα και γνωστικό επίπεδο, φτάνουν πολύ γρήγορα σε ανώτερα αξιώματα. Και φυσικά, κομίζουν μαζί την ανεπάρκειά τους. Τη φλυαρία της άγνοιας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτός από… ρατσιστάκος, είναι την ίδια στιγμή παιδί του κομματικού σωλήνα. Όπως και πολλοί άλλοι της γενιάς του, στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, που βρήκαν στην κομματική ναφθαλίνη το φυσικό καταφύγιο για την ένδεια επαγγελματικών προσόντων που τους χαρακτηρίζει. Και περιφέρουν την ανεπάρκειά τους. με σκανδαλώδη αυτοπεποίθηση. Και μοιραία αποτελέσματα για το μέλλον.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους χαρτογραφήσει ως “νεόγερους”. Γερασμένα μυαλά και μουχλιασμένες συμπεριφορές σε σώματα νέων ανθρώπων. Πόσο τραγικό και μελαγχολικό. Λες και η ήπειρος αυτή, βάλθηκε να κάνει… unfollow στην αξιακή κληρονομιά του Διαφωτισμού.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος