Αθηνά Κοροβέση: Ένας «Πυρσός Ελευθερίας» για την Αμερική του Τραμπ, ένας… «πυρσός Δημοκρατίας» για τον άνθρωπο

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 04, 2017, 9:48 am

 

[email protected]

 

Και φτάσαμε στην εποχή μιας Αμερικής του Τραμπ…

Μιας υπάρχουσας Ρωσίας του Πούτιν…

Μιας αιώνιας Τουρκίας του Ερντογάν…

Μιας ενδεχόμενης Γαλλίας της Λεπέν…

Μιας γενικότερης ανυπεράσπιστης δημοκρατίας!

 

Πόσο εύκολο είναι να συνειδητοποιήσει κανείς τη ραγδαία αλλαγή στα ιδεώδη και στις αντιλήψεις… Πόσο γρήγορα άλλαξαν οι άνθρωποι και μετέτρεψαν το θυμό τους σε ψήφο οργής…

Η Αμερική του Τραμπ χρειάζεται κάτι πιο ηχηρό για να ξυπνήσει από το λήθαργο. Στο ρευστό ευρωπαϊκό εκλογικό περιβάλλον των επόμενων μηνών, θα κριθούν πολλά.

Η Ευρώπη αλλάζει… Η Αμερική έχει ήδη αλλάξει… Και κάποιοι μένουν σταθεροί εδώ και χρόνια…

Αν κάποιος χρειάζεται κάποια «βοήθεια» αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η Αμερική. Όχι η Αμερική του Τραμπ, αλλά η Αμερική των Πολιτών.

Οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» (όπως ήταν και η αρχική ιδέα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) καλό θα ήταν να συστρατευτούν με τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Όχι σε επίπεδο ηγετών στη παρούσα φάση (αυτό ούτως ή άλλως φαίνεται ότι χάνεται σιγά-σιγά), αλλά στο επίπεδο του λαού.

Αυτόν τον «λαό», όλοι τον επικαλούνται! Πόσες φορές ακούσαμε το τελευταίο διάστημα εξαγγελίες περί επιστροφής στον Άνθρωπο, στον Πολίτη, στη Δημοκρατία;

Τόσοι διανοούμενοι, τόσοι ακαδημαϊκοί, τόσες δημοκρατικές φωνές… Κι όμως υπάρχει μία αφάνεια σε όλα αυτά. Ή μάλλον αδράνεια. Στοχευμένη ή μη, ο σημερινός πολίτης οφείλει να πράξει το χρέος του προς τη δημοκρατία, ώστε να φέρει επάξια τον τίτλο του πολίτη.

Η Ευρώπη οφείλει να σκεφτεί το μέλλον της. Όπως πρέπει να σκεφτεί και το μέλλον της Αμερικής… για το δικό της καλό. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ή ορθότερα, για να ξαναγίνουμε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, οφείλουμε να έχουμε τη σκέψη μας σε όλους. Ως Ευρωπαίοι να σκεφτόμαστε τους Αμερικανούς. Ως Αμερικανοί, να σκεφτόμαστε τους Ευρωπαίους. Για την από κοινού επανα-κατάκτηση της δημοκρατίας.

Η Ευρώπη οφείλει να φωτίσει με έναν πυρσό ελευθερίας την Αμερική. Μέχρι να μπορέσει αυτή να επανακάμψει. Μέχρι να επανέλθει σε ένα δημοκρατικό και ταυτόχρονα προοδευτικό κόσμο. Οι συντηρητικές φωνές είναι κι αυτές θεμιτές, μέχρι που θα φτάσουν στο άλλο άκρο.

Και αυτό η Ευρώπη θα το πετύχει μέσα από τη φωνή του λαού, ο οποίος πρέπει να φωνάξει όσο πιο δυνατά μπορεί το ερχόμενο διάστημα, στέλνοντας σε κάθε άκρη του πλανήτη το ηχηρό μήνυμα της δημοκρατίας. Και ίσως αυτό φτάσει επιτέλους και στα αυτιά κάποιων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού…

Και επειδή χωρίς λίγη φιλοσοφία η ζωή μας δε θα αποκτούσε το ίδιο νόημα, η «δημοκρατία» ήταν για τον Αριστοτέλη η παρέκκλιση της «πολιτείας». Το πολίτευμα της δημοκρατίας δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον του συνόλου των πολιτών κατά τον αρχαίο φιλόσοφο, ο οποίος έδωσε στην «πολιτεα» τον τίτλο του άριστου πολιτεύματος.

Μία τέτοια «πολιτεία» χρειαζόμαστε σήμερα, που να έχει ως πραγματικό επίκεντρο τον Πολίτη. Τις πραγματικές ιδέες περί Δημοκρατίας. Τον Άνθρωπο, του οποίου η λέξη θα επιβεβαιώνει το όνομά της. Άνω και θρώσκω, δηλαδή κοιτάω ψηλά. Ο Άνθρωπος πλάστηκε για να κοιτάει πάντα ψηλά, για να φτάνει υψηλές αξίες και ιδανικά.

Η υποτιθέμενη «δημοκρατία» της εποχής αποτελεί την παρέκβαση του πραγματικού νοήματος που πρεσβεύει. Δηλαδή την «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Και το λυπηρό είναι ότι σε μία παρέκκλιση του άριστου πολιτεύματος της «πολιτείας» όπου ζούμε, δηλαδή στη -με σημερινούς όρους- «δημοκρατία», οι πολίτες κοιτούν με το βλέμμα προς τα κάτω. Οι αξίες και ιδανικά καταβαραθρώνονται και η πνευματική μόρφωση, η δικαιοσύνη και όλες οι αρετές «γκρεμίζονται» από το θρόνο στον οποίο θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί.

Οδεύοντας για πολλά χρόνια έτσι όμως, μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Το ουσιαστικό βήμα αλλαγής πορείας πρέπει να γίνει άμεσα.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.