Ένας “Παρθενώνας”… στη μέση της Μεγάλης Στέπας του Καζακστάν

Υστερόγραφα Team
Posted on July 17, 2017, 6:00 am
18 secs

 

 

 

Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί και βλασφημία, καθώς ο Παρθενώνας (μας) είναι ένας και μοναδικός. Που δεσπόζει αγέρωχα 2.500 χρόνια τώρα στον Ιερό Λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών. Της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Σε μία μακρινή όμως χώρα, με την οποία μας συνδέουν πολλά κοινά, μία απομίμηση του Παρθενώνα δεσπόζει εξίσου στην πρωτεύουσά της. Ο λόγος για την Αστάνα του Καζακστάν. Mία πόλη που από αρχιτεκτονικής άποψης είναι αξία θαυμασμού.

Χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το Καζακστάν, κατάφερε να ορθώσει το ανάστημά του έπειτα από την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1991. Και μέσα σε 25 χρόνια (εκ των οποίων τα 20 ήταν έτη ταχείας ανάπτυξης) κατόρθωσε το αδιανόητο. Να μετουσιώσει την πρωτεύουσά του σε αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Με πληθώρα νεόδμητων και εντυπωσιακών κτηρίων να ανοικοδομούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας Αστάνα και να στέκουν επιβλητικά εν μέσω της μεγάλης στέπας του Καζακστάν. Προς αμφισβήτηση πολλών φωνών που το ήθελαν να μην επιβιώνει.

Τα περισσότερα κτίρια της Αστάνα αποπνέουν έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Πολλά αρχιτεκτονήματα αποτελούν απομίμηση διάσημων κτιρίων από χώρες του εξωτερικού. Θαρρείς πως βρίσκεσαι δηλαδή σε μία πόλη που συγκεντρώνει τα σήματα-κατατεθέν των άλλων χωρών. Προσαρμόζοντάς τα όμως στα δικά της δεδομένα. Ώστε να δημιουργήσει τη δική της αρχιτεκτονική ταυτότητα, που έχει κάτι από… Ασία, Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.

Όπως για παράδειγμα, μία μικρή απομίμηση της «Αψίδας του Θριάμβου» στο Παρίσι. Που τη συναντάς κατά τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αστάνα προς το κέντρο της πόλης.

Ή όπως την Πυραμίδα που αντικρίζεις στο κέντρο της Αστάνα, όταν επισκεφθείς το Εθνικό Μουσείο και τη δεις να στέκει μεγαλοπρεπής απέναντί του. Κατ΄ εικόνα… των αιγυπτιακών πυραμίδων. Μόνο που η καζακική πυραμίδα είναι κατασκευασμένη από γυαλί και ονομάζεται το «Παλάτι της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης» (Palace of Peace and Reconciliation). Στο εσωτερικό της πυραμίδας πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων, καθώς στεγάζει μία αίθουσα όπερας 1.500 θέσεων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το, το Ερευνητικό Κέντρο Παγκόσμιων Θρησκειών, τη Βιβλιοθήκη Πνευματικής και Θρησκευτικής Λογοτεχνίας, καθώς και συνεδριακές και εκθεσιακές αίθουσες.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί και το κτίριο του Προεδρικού Μεγάρου, η επίσημη κατοικία του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ή αλλιώς το «Μέγαρο Ακ Ορντά» (Ak Orda Presidential Palace). Που παρά την επίσημη ονομασία του, είναι περισσότερο γνωστό ως White House. Μαντέψτε γιατί… Η κατασκευή του μοιάζει εκπληκτικά με τον Λευκό Οίκο. Μόνο που οι Καζάκοι φρόντισαν να προσθέσουν μία δική τους λεπτομέρεια: έναν τρούλο στο χρώμα της σημαίας τους, το απαλό τιρκουάζ. Με το οποίο πολλά κτίρια συμπληρώνουν χρωματικά την αισθητική τους.

***

Ωστόσο, όπως αναγράφεται και στον τίτλο του άρθρου, το κτίριο που μας προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον, είναι εκείνο που προσιδιάζει στο Παρθενώνα. Πρόκειται για το κτήριο που στεγάζει την Όπερα του Καζακστάν. Kαι είναι γνωστό ως State Opera and Ballet TheatreAstana Opera, δηλαδή «Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου». Αποτελεί ένα από τα νεότερα αρχιτεκτονήματα της πόλης, που άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2013. Και το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πρώτου (και μοναδικού μέχρι στιγμής) Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ο οποίος κατέχει τα ηνία του Καζακστάν ήδη από την ανεξαρτησία του, έπειτα και από την διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ.

Το εντυπωσιακό κτήριο, με το υψηλότερο σημείο του να αγγίζει τα  32 μέτρα, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ishim, που διασχίζει την πόλη της Αστάνα. Έχει εμβαδό 64.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα περίπου 3.000 καλύπτουν την κεντρική σκηνή. Η κύρια αίθουσα του θεάτρου ain Hall) είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενήσει 1.250 άτομα, ενώ η Αίθουσα Επιμελητηρίων (Chamber Hall) είναι χωρητικότητας 250 ατόμων.

Η ακουστική της Όπερας της Αστάνα είναι εξαιρετική, σχεδιασμένη από τους Ιταλούς Εnrico Moretti και Maria Cairoli. Οι οποίοι κατάφεραν να συγκαταλέξουν το δημιούργημά τους, ανάμεσα στα κορυφαία θέατρα του κόσμου από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών.

Η κατασκευάστρια εταιρία της όπερας ήταν η Mabetex Group, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, και αναλαμβάνει έργα σε 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, πρώην σοβιετικές χώρες, και χώρες των Βαλκανίων.

***

Όπως όμως προαναφέρθηκε, την Ελλάδα και το Καζακστάν την συνδέουν πολλά. Και το σημαντικότερο είναι οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα της «Μεγάλης Στέπας» και ανέρχονται σε άνω των 10.000 σε αριθμό.

Εκτός όμως από αυτούς τους «δεσμούς αίματος» ο όμορφος και ιδιαίτερος λαός του Καζακστάν λατρεύει τη χώρα μας. Και αυτό το διαπιστώσαμε στο ταξίδι μας στη χώρα της Μεγάλης Στέπας. Αλλά δεν περιμέναμε να δούμε αυτήν την αγάπη των Καζάκων να αποτυπώνεται και εμπράκτως, με την οικοδόμηση του δικού τους «Παρθενώνα». Που μπορεί να μην βρίσκεται σε κάποιο θεόρατο σημείο, δεδομένου ότι στην Αστάνα δεν υπάρχουν υψώματα και βουνά, όμως η επιβλητικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί επίσης να μην έχει τις αναπαραστάσεις του δωδεκάθεου που κοσμούν τις μετώπες του αυθεντικού ναού, όμως η αρχιτεκτονική του αύρα, δεν μπορεί να θυμίζει τίποτα άλλο… παρά τον Παρθενώνα.

Μέσα από τις φωτογραφίες που εξασφάλισαν τα «Υστερόγραφα» ας εξερευνήσουμε το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό του ξεχωριστού αυτού «ναού»…των τεχνών και της μουσικής της Αστάνα. Ως απόρροια της λατρείας των Καζάκων προς τη χώρα μας και τον πολιτισμό της…

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι