Ένας μοιραίος άνθρωπος (για την Ευρώπη και την Ισπανία)…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on October 02, 2017, 12:37 pm
3 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Η Ιστορία των εθνών χαρτογραφείται, κατά ένα μεγάλο μέρος, από το ατομικό αποτύπωμα που αφήνουν στη διαδρομή του χρόνου και των εξελίξεων, όσοι χρεώονται κάθε φορά με το δικαίωμα υπογραφής για τους λαούς τους. Και το κατά πόσο μπορούν να συντονίσουν τον βηματισμό τους με τις ανάγκες της εποχής, της συγκυρίας, της κοινωνίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι, άβουλος και μοιραίος, εξελίσσεται στο πρόσωπο του δράματος, για την Ευρώπη και την Ισπανία. Στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός τα έκανε όλα λάθος. Όχι μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας, που δεν αποτελούσε άλλωστε ποτέ το ισχυρό χαρτί του, αλλά και σε επίπεδο ουσίας.

Ο άνθρωπος που διαδέχτηκε στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, και υπέστη δυο εμφαντικές ήττες από τον Χοσέ Θαπατέρο, μέχρι να φτάσει τελικά στην πρωθυπουργία την… τρίτη και φαρμακερή, όταν η ισπανική κοινωνία βίωνε το φαινόμενο των Αγανακτισμένων, και η αλλαγή ήταν περίπου αυτονόητη, διαχειρίστηκε με τρόπο εγκληματικό τις εξελίξεις στη Βαρκελώνη.

Η ωμή βία που κατέκλυσε τους τηλεοπτικούς δείκτες, και μέσω των εικόνων που κοινοποιήθηκαν στα social media, έφτασε σε κάθε… κινητό στον πλανήτη, ήταν το απόλυτα λάθος μέσο-μήνυμα. Για τον Ραχόι, την Ισπανία, την Ευρώπη συνολικά.

Η κρίση αυτή άλλωστε, την οποία βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία, είναι κυρίως κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Όπως το είχε περιγράψει εγκαίρως και γλαφυρά η “Monde”: Μια… παιδική χαρά έχει δικαίωμα υπογραφής για το παρόν, και κυρίως το μέλλον των λαών της πιο συναρπαστικής ηπείρου του πλανήτη.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας