Ένας μήνας Τραμπ… για Όσκαρ

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 19, 2017, 5:08 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

Ένας ολόκληρος μήνας συμπληρώνεται αύριο από την ανάληψη των καθηκόντων του αμφιλεγόμενου νέου ηγέτη της Αμερικής. Ένας μήνας… που μας έχει φανεί ήδη χρόνος.

Η αίσθηση του χρόνου δεν επαφίεται στην πραγματικότητα όταν μιλάμε για τον Τραμπ. Κάθε στιγμή συμβαίνει κάτι. Κάθε ημέρα αναδύεται και μία είδηση. Κάθε tweet δια χειρός Τραμπ είναι ικανό να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο δευτερόλεπτο. Κάθε εμφάνισή του πυροδοτεί εικασίες και κάθε του λέξη προκαλεί απανωτές «φουρτούνες» και πονοκεφάλους. Για όλους. Είτε για Ρεπουμπλικάνους είτε για Δημοκρατικούς. Είτε για Αμερικάνους είτε για αλλοεθνείς.

Όλοι επηρεάζονται από τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνικότητας, υπηκοότητας, επαγγέλματος. Στο στόχαστρό του μπαίνει όλος ο πλανήτης. Κάτι που το πετυχαίνει με απόλυτη μαεστρία, ενώ παράλληλα το διασκεδάζει. Και το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς (και με την αρνητική και με τη θετική χροιά της λέξης). Όλοι τον αποδοκιμάζουν και όλοι τον επευφημούν.

Οι αστέρες του Hollywood έχουν σταθεί απέναντί του πολύ πριν τις εκλογές. Του έχουν ασκήσει τόση κριτική, που με τη δύναμη και την απήχηση που έχει ο καλλιτεχνικός χώρος σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό δεν κατάφερε να λειτουργήσει κατά του. Αντιθέτως μάλιστα, είναι σαν να τους προκαλεί να τον χλευάσουν, ακριβώς για να τους αποδείξει ότι ακόμα και αυτές οι συμπεριφορές μόνο προς όφελός του λειτουργούν. Τόσες διοργανώσεις βραβείων αυτό το διάστημα, τόσες μεταμφιέσεις καλλιτεχνών σε ένδειξη κατακραυγής του, τόσες δηλώσεις δια στόματος σπουδαίων και καταξιωμένων ηθοποιών και τραγουδιστών, που καταδικάζουν την πολιτική του είτε με ξεκάθαρη επίθεση προς τον ίδιο, είτε χρησιμοποιώντας λογοπαίγνια. Και όμως, τίποτα δεν τον πτοεί.

Ο Τραμπ έχει έρθει για να μείνει. Το δηλώνει με κάθε του πράξη. Κουβαλάει τόση ενέργεια μέσα του, που είναι σαν να περίμενε αυτήν τη στιγμή σε όλη του τη ζωή. Στην πραγματικότητα, παρά την αμετροέπεια που τον διακρίνει σε κάθε πτυχή της ζωής του, συγκινήθηκε κατά την ορκωμοσία του, εξερχόμενος του Καπιτωλίου για να δώσει όρκο προς τον αμερικανικό λαό. Η ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να καμφθεί, ακόμα και αν είσαι ο Τραμπ. Όσο σκληρός και αν είναι με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο προστατευτικός είναι με την οικογένειά του, και δε θα επιτρέψει σε κανέναν και για τίποτα να τη βλάψει. Για αυτό και κοστίζει στον αμερικανικό λαό κάθε σαββατοκύριακο κάποιες χιλιάδες δολάρια για την ασφάλεια και την μετακίνηση όλης της οικογένειάς του, μετά του ιδίου φυσικά, στην πολυτελή του έπαυλη, ώστε να απολαμβάνει χαλαρές οικογενειακές στιγμές.

Και είμαστε ακόμα στον πρώτο μήνα… Μέσα στο μικρό αυτό διάστημα κατάφερε «κοσμοϊστορικά» γεγονότα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Την κοσμοσυρροή στα αεροδρόμια στο άκουσμα του διατάγματός του; To τείχος με το Μεξικό; Τις συνεχιζόμενες συζητήσεις που απορρέουν από την πρόθεσή του για μετακίνηση της Αμερικανικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ; Τις υπογραφές που μαζεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο προς απαγόρευση της επίσκεψής του στη χώρα μετά από πρόσκληση της Μέι, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία ακόμα και στη Βασίλισσα; Ή να θυμηθεί κανείς τις επικές σάτιρες προς τον ίδιο και το επιτελείο του; Ένα επιτελείο, που μάλλον θα πρέπει να «φοβάται» για τυχόν απομάκρυνσή του σε περίπτωση έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου.

Η λατρεία του επίσης προς τα μέσα ενημέρωσης είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη; Αυτή και αν διατυμπανίζεται συνεχώς. Τόσο «προστατευτικός» είναι απέναντί τους, που ούτε να τους «ταλαιπωρήσει» δε θέλει μέσω συνεχόμενων ερωτήσεων προς τον ίδιο. Γι’ αυτό και τους σταματάει απότομα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα μιας ατζέντας που ήταν χρόνια γραμμένη. Και θα συνεχίσει να γράφεται, προς αντίθεση από ότι φαίνεται, όσων υποστηρίζουν το αντίθετο.

Γιατί σαν τον Τραμπ, δεν έχει ξαναϋπάρξει άλλος. Ούτε πρόκειται! Σε σημείο που να κερδίζει Όσκαρ!

Και τώρα που αναφέραμε τη λέξη Όσκαρ, ποιος ξέρει τι θα βρουν οι ευφάνταστοι αστέρες για να τον «καθαιρέσουν» δίχως αποτέλεσμα για άλλη μία φορά, στην επερχόμενη 89η απονομή, που μπορεί –και μόνο γι’ αυτό– να σπάσει κάθε ρεκόρ τηλεθέασης.

Και μπορεί το Όσκαρ να είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα το κερδίσει η ταινία “La La Land”, ο πρωταγωνιστής όμως θα είναι ένας, χωρίς ούτε καν να θέσει υποψηφιότητα. Θα είναι ο ένας και μοναδικός Τrump, που «πρωταγωνιστεί» στη χώρα του, την Trump-Land.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies