Άγης Βερούτης: Ολική επαναφορά, με τι κόστος;

Υστερόγραφα Team
Posted on September 12, 2016, 1:44 pm

 

screen-shot-2016-09-12-at-1-40-40-pm

Ο Άγης Βερούτης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αιμορραγικό σοκ.

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ για την ελληνική οικονομία προβλέπονται χιλιάδες νέα λουκέτα, μειώσεις μισθών, ενώ οι απλήρωτοι φόροι, τα χρέη στα Ταμεία, τα «κόκκινα» δάνεια και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ εκτινάχθηκαν στα 235 δισ. ευρώ.

 

– 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

– 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες.

– 98,0% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση έως τον Δεκέμβριο.

 

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός πως 18.100 επιχειρήσεις εκτιμάται από την ΓΣΕΒΕΕ ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και σαν επακόλουθο θα χαθούν 38.000 θέσεις εργασίας που σήμερα βρίσκονται στις εταιρείες που θα κλείσουν το β’ εξάμηνο του έτους.

 

Σε ό,τι αφορά όμως στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, το κράτος έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών 45.000 επιχειρήσεων. Με μέσον όρο τους 2,5 με 3 εργαζόμενους ανά εταιρία, αργά ή γρήγορα, αυτές θα απωλέσουν τη δυνατότητα λειτουργίας χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, εν μέσω capital controls, και έτσι θα προκληθεί ή απώλεια άλλων 135.000 θέσεων εργασίας.

 

Το σκηνικό που στήνεται για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ζοφερό!

 

Το χειρότερο βέβαια, είναι πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που υποστηρίζουν πως ο σημερινός πρωθυπουργός είναι στο ίδιο επίπεδο με τον επερχόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι οι ίδιοι που ξεχνούν πως έχουν περιορισμό πρόσβασης στα δικά τους χρήματα, 60 ευρώ ανά ημέρα.

 

Προκαλεί γέλιο να ακούς να συγκρίνουν κάποιον με πτυχία και μεταπτυχιακά στο Harvard και το Stanford, τα δυο καλύτερα πανεπιστήμια στον πλανήτη, με εμπειρία στην McKinsey, την μεγαλύτερη και καλύτερη εταιρία στρατηγικής στον κόσμο, και μια δεκαετία ηγετικών πόστων σε επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο και την Ελλάδα με δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις επενδυτικές του επιλογές, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με έναν άνθρωπο με μηδενική εμπειρία στην πραγματική οικονομία.

 

Να συγκρίνεις ένα Grand Master της πραγματικής οικονομίας, με έναν που το μόνο εισόδημά του σε όλη σχεδόν τη ζωή του προέρχεται από την πολιτική.

 

Βέβαια, για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά, ηγέτης αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό ως ικανότερος για την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κόσμος καταλαβαίνει.

 

Το θέμα δεν είναι αν θα έρθει να μας μαζέψει από το θανάσιμο σπιράλ ο Κυριάκος. Είναι βέβαιο πως θα έρθει. Το θέμα είναι αν θα φύγουν εγκαίρως οι άσχετοι, ώστε η ολική επαναφορά να είναι δυνατή χωρίς τεράστιες θυσίες από ιδρώτα και δάκρυα του Ελληνικού Λαού.

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο τουίτερ: @Agissilaos

[email protected]

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι